Pentru ce sunt folosite injecțiile cu toxină botulinică?

0 Shares
0
0
0

Ai dureri la anumite membre, cum ar fi brațele sau picioarele? Nu mai poți mișca anumite părți ale corpului pentru că sunt prea tensionate? Medicul tău îți recomandă injecții cu toxină botulină, dar nu știi ce este? Vrei să explici persoanei pe care o însoțești interesul pentru injecțiile cu toxină botulină?

Află în acest articol ce sunt aceste injectări toxină botulinică, în ce cazuri pot fi folosite și efectele lor.

Ce este toxina botulinică?

Toxina botulinică este o moleculă produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum. Această moleculă este o toxină deoarece provoacă o boală numită botulism. Mai ales, este neuro-toxică deoarece produce paralizie musculară.

Este o acțiune asupra mușchilor care este folosită într-un mod benefic în timpul injecțiilor cu toxină botulină. Este sigură într-un cadru medical.

Cum iei botulismul?

Boala numită botulism se transmite prin alimentele infectate cu bacteria Clostridium botulinum. În general, contaminarea are loc în timpul consumului de conserve stricate și prost preparate. Vorbim de toxiinfecții alimentare. Botulismul este o boală care poate fi gravă, dar este foarte rară.

Pentru ce se utilizează toxina botulină?

Injecțiile cu toxină botulină, în doze mici și în cadru medical, sunt folosite pentru relaxarea mușchilor. Unii oameni au nevoie de ea pentru că au dureri sau spasme în mușchi din cauza paraliziei cerebrale sau a dizabilităților multiple. Se spune că mușchii lor sunt hipertoni.

După injectare, mușchii sunt mai relaxați, mișcările sunt mai ușoare și ai mai puțină durere când te miști. De exemplu, este mai ușor să te speli, să te îmbraci sau să te așezi. Toxina botulinică poate fi injectată și în glandele salivare situate în partea din spate a gurii pentru a le reduce contracția, ceea ce are ca efect reducerea productiei de salivă.

Ce este botoxul?

Când toxina botulină este injectată în stratul de piele facial numit dermă pentru a preveni sau trata ridurile, este denumită în mod obișnuit injecție cu botox. Scopul este estetic deoarece rezultatul este ca pielea este mai fină și ridurile sunt reduse.

Efectele toxinei botulinice sunt permanente?

Nu, efectele toxinei botulinice sunt temporare: în general durează între 3 și 6 luni.

Unde poți primi o injecție cu toxină botulinică?

Poți face o injecție cu toxină botulină într-un centru sau într-un spital.

Cine efectuează injecția cu toxină botulină?

Injecțiile cu toxină botulinică sunt efectuate de anumiți medic: neurolog, oftalmolog (sau oftalmolog), otolaringologie, chirurg plastician, dermatolog și chirurg maxilo-facial.

Ce se întâmplă după injectarea cu toxină botulină?

După injectarea cu toxină botulină, este posibil să aveți mici vânătăi (hematoame) care vor dispărea de la sine.

Care sunt efectele secundare ale unei injecții cu toxină botulină?

Efectuarea unei injecții cu toxină botulină induce uneori efecte secundare:

  • pe locul puncției poate apărea un mic hematom. Se rezolvă rapid;
  • mușchiul în care a avut loc injecția sau un mușchi din apropiere poate fi mai slab decât se aștepta timp de câteva zile sau cel mult câteva săptămâni. Această slăbiciune este reversibilă și depinde de doza injectată. Se spune că acest efect secundar este dependent de doză;
  • se poate observa o alergie.
0 Shares
You May Also Like

SanatateCe este wellness-ul?

Wellnessul este un termen in general folosit pentru descrierea unui echilibru al mintii, al trupului si al spiritului,…