Ce se întâmplă dacă cancerul de prostată revine?

0 Shares
0
0
0

Dacă nivelurile de antigen specifice prostatei (PSA) rămân ridicate sau devin crescute după tratamentul cancerului de prostată, acestea sunt indicații ale reapariției bolii. Abordarea pentru tratarea recidivei cancerului de prostată variază în funcție de o serie de factori, inclusiv următorii.

  • Tipul tratamentelor anterioare pentru cancer primite de pacient.
  • Măsura și localizarea recurenței cancerului.
  • Vârsta pacientului și alte afecțiuni medicale existente.

Pacienții tratați cu tratamente chirurgicale tradiționale, radioterapie și chimioterapie necesită adesea tratament de urmărire. CyberKnife poate fi utilizat împreună cu terapiile tradiționale pentru cancer, precum și imunoterapia și terapia cu protoni, pentru a gestiona și reduce recurențele cancerului de prostată.

Cum diagnostichează oncologii recurența cancerului de prostată?

După tratamentul cancerului de prostată, cantitatea de PSA din sângele pacientului scade de obicei și rămâne stabilă. După tratament, mulți bărbați primesc controale medicale regulate care includ teste PSA de rutină. Dacă nivelul PSA începe să crească, poate fi un semn al reapariției cancerului de prostată.

Daca prezentati aceste simptome si suspectati o revenire a cancerului de prostata va recomandam sa vizitati urolog Mures, pentru o diagnosticare.

Pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina dacă creșterea nivelului de PSA indică o reapariție sau răspândirea cancerului în alte părți ale corpului. Medicii pot utiliza raze X, scanări osoase sau pot efectua o scanare PET Axumin, care utilizează substanțe radioactive legate de calciu pentru a localiza celulele canceroase pe tot corpul.

Spre deosebire de metodele standard de screening, care necesită niveluri de PSA în intervalul 10-50 pentru a detecta cancerul, Axumin poate identifica țesutul canceros la pacienții cu niveluri de PSA sub 10.

Tipuri de recidivă ale cancerului de prostată

Cele două tipuri majore de recurență a cancerului de prostată care pot fi tratate sunt locale. Recidivele cancerului de prostată în țesutul care înconjoară prostata, cum ar fi veziculele seminale, mușchii pelvisului sau rectul, sunt cunoscute sub numele de recurențe locale.

Recidiva cancerului în afara pelvisului este cunoscută ca recurență la distanță sau recurență metastatică a cancerului, de exemplu, dacă s-a dezvoltat o tumoră în ganglionii limfatici distanți.

În unele cazuri, o persoană poate prezenta niveluri crescute de PSA fără alte indicații clare ale reapariției cancerului. De exemplu, este posibil să nu existe cazuri vizibile de cancer în testele imagistice ale pacientului. Pacienții cu cancer de prostată cu creștere lentă, cum ar fi acest lucru, pot opta pentru supravegherea activă a tratamentului.

Probabilitatea reapariției cancerului de prostată

La diagnosticarea inițială a unui pacient, mai mulți factori pot indica un risc crescut de recurență a cancerului de prostată. Acestea includ dimensiunea tumorii, stadiul cancerului și dacă cancerul a afectat vreunul dintre ganglionii limfatici.

Pacienții cărora li s-a diagnosticat cancer de prostata cu stadii mai avansate și pacienții care au scoruri Gleason mai mari (sau grade de cancer de prostată) sunt mai susceptibili de a experimenta o recurență. Pacienții care au tumori mai mari sau ale căror ganglioni limfatici au fost afectați de cancer de prostată, sunt, de asemenea, mai susceptibili de a experimenta o recurență.

Pacienții recurenti cu cancer de prostată cu tumori la distanță greu accesibile sau inoperabile și pacienții care doresc să evite efectele secundare dure și complicațiile altor opțiuni de tratament, ar trebui să discute si despre CyberKnife cu medicul lor.

Este important ca acești pacienți să discute istoricul medical complet și protocoalele anterioare de tratament al cancerului cu echipa de îngrijire pentru a stabili un plan de tratament adecvat.

0 Shares
You May Also Like
Ce este cardiomiopatie hipertrofica?

SanatateCe este cardiomiopatie hipertrofica?

Cardiomiopatie hipertrofica este o boala a muschiului cardiac caracterizata printr-o crestere a grosimii peretelui ventriculului stang (hipertrofie ventriculara…
Ce sunt căștile antifonice

SanatateCe sunt căștile antifonice?

Când vine vorba de protecţia auzului în medii zgomotoase, căştile antifonice reprezintă o soluție eficientă şi totodată accesibilă.…