Ce este blocajul lombar si cum se manifesta?

0 Shares
0
0
0

In cazul unor blocaje lombare, pacientul va ramane imobilizat in urma contracturii musculare care apare din cauza ca un disc intervetebral este presat de maduva sau de radacna nervilor spinali. Blocajele lombare pot sa apara si in cazul discopatiei lombare sau in hernia de disc lombara, lombosciatica sau in alte traumatisme si afectiuni in urma carora maduva si radacina nervilor este pusa sub presiune de catre un disc intervertebral. Exista o gama variata de simptome si tratament blocaj lombar aplicate in functie de cauza care determina blocajul.

Tratamentul blocajului lombar urmareste reducerea contractiilor musculare si eliminarea durerii atunci cand exista, incetarea efectelor negative la nivleul membrelor prin care nervul presat trece cum ar fi paresteziile si amortelile, oboseala musculara si alte probleme, aigurand revenirea pacientului la activitatea sa zilnica.

Aceste rezultate pot sa fie obtinute in cele mai multe cazuri prin chiropractica sau manipulare lombara. Discurile intervetebrale sunt puse la loc si nervul nu mai simte presiune iar durerea si contractia musculara anormala dispar.

Terapia nu este in general dureroasa. Manipularile sunt precedate de manevre specifice de masaj pentru relaxare si pentru incalzirea muschilor in zona afectata, avand ca scop detensionarea musculaturii lombare pentru a executa cu succes repozitionarea discurilor intervetebrale sau decompensarea nervului presat.

Tratamentul implica de cele mai multe ori 3 sau 4 sedinte, in functie de cat de grav este cu frecventa de doua sedinte pe saptamana dupa care urmeaza 5 sau 6 sedinte, cu frecventa de o sedinta pe saptamana pentru a trata afectiunile care genereaza blocajul lombar. In cele mai multe cazuri perioada terapiei nu necesita tratament medicamentos. Scopul este cel de a trata blocajul oferind o metoda de tratament cu efecte de lunga durata.

Durerile de spate pot sa apra din numeroase cauze cum ar fi:

  • Intinderea sau rasucirea muschilor;
  • Rasucirea ligamentelor;
  • Lezarea vertebrelor;
  • Lezarea discurilor intervertebrale;
  • Compresiunea nervilor;
  • Oboseala.

Se recomanda consultarea medicului specialist imediat in cazul in care durerea iradiaza pe spate in jos sau apar furnicaturi si amorteli la nivelul spatelui sau la nivelul picioarelor sau daca apar dificultati la urinare si respectiv la eliminarea scuanului.

Tratamentul durerilor lombare este diferit tinand cont de cauza si de cat de grave sunt. Totusi pentru a ameliora durerea se poate lua aspirina sau paracetamol. Analgezicele sau antiinflamatoarele pot sa reduca inflamatia si durerea.

Caldura se va aplica doar dupa ce procesul care genereaza inflamatie a trecut altfel edemul local poate sa creasca. Dupa ce leziunea s-a vindecat se vor face periodic exercitii de intindere a muschilor spatelui. Utilizati o punga cu gheata pentru a preveni edemul regional ce poate sa apra ulterior si aplica din nou comprese calde dupa ce edemul s-a redus pentru a ajuta la relaxarea muschilor. Pentru a preveni recidivele trebuie sa cereti sfatul specialistului si terpaeutului astfel incat sa faceti exercitiile destinate intaririi musculaturii si abdomenului la timp.

Faceti exercitii pentru incalzirea musculaturii inainte de a incepe antremaneutl sau exercitiile sportive. Daca durerea nu cedeaza sau daca apare in acelasi loc, solicitati ajutor de specialitate.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt căștile antifonice

SanatateCe sunt căștile antifonice?

Când vine vorba de protecţia auzului în medii zgomotoase, căştile antifonice reprezintă o soluție eficientă şi totodată accesibilă.…
Ce sunt carjele ortopedice

SanatateCe sunt carjele ortopedice?

Carjele ortopedice reprezintă un sprijin indispensabil în viața multor persoane care întâmpină dificultăți la mers, fie din cauza…