Care pietre sunt pretioase?

Care pietre sunt pretioase?

Femeile sunt fascinate de bijuterii, precum inele sau bratari elegante pentru femei, si cu siguranta isi doresc sa poarte asemenea bijuterii cu pietre pretioase.

Exista insa atat de multe pietre, incat foarte multe persoane nu stiu care sunt pretioase si care sunt semipretioase. Ei bine, in continuare veti avea ocazia de a afla care sunt pietrele pretioase.

Diamant

Diamantul este renumit pentru calitatile sale fizice superlative, cea mai mare parte provenind din puternica legatura covalenta intre atomii sai. In special, are cea mai mare duritate si conductivitate termica a oricarui material in vrac.

Majoritatea diamantelor naturale au varste cuprinse intre 1 miliard si 3,5 miliarde de ani. Majoritatea s-au format la adancimi de 150 pana la 250 de kilometri (93 – 155 km) in mantia Pamantului, desi cateva au venit de la o adancime de 800 de kilometri (500 de mile). Marketingul a afectat semnificativ imaginea diamantului ca marfa valoroasa.

Cu toate acestea, multi oameni se asteapta ca un diamant sa nu poata fi dezbracat. Nu este adevarat. Structura de cristal a unui diamant are directii „dure” si „moi”. O lovitura cu o forta suficienta, intr-o directie exacta, poate crapa, ciobi, despica sau chiar zdrobi un diamant.

Smarald

Smaraldul este una dintre cele mai fascinante si frumoase pietre pretioase. Smaraldul este o piatra pretioasa si o varietate de mineral beril colorat de verde prin urme de crom si uneori de vanadiu. Beryl are o duritate de 7,5–8 pe scara Mohs. Cristalele sunt de obicei mici, cu lungimea medie de 2 – 5 cm si latimea de 1 – 1,5 cm. Cristalele mai mari sunt de obicei semitransparente la opace.

Cea mai dorita culoare este un verde usor albastrui, pe un ton mediu inchis, cu saturatie puternica pana la viu. Claritatea este importanta, dar incluziunile sunt tolerate mai mult in acest soi decat practic orice alta bijuterie.

Pietrele neschimbate de calitate (cu certificare) pot aduce cu 50% mai mult pret decat pietrele tratate de aceeasi dimensiune, culoare si claritate.

Rubin

Rubinul este varietatea rosie a corundului mineral, unul dintre cele mai grele minerale de pe Pamant, din care safirul este si o varietate. Corundumul este forma minerala a aluminei care se cristalizeaza in sistemul hexagonal.

Culoarea rosie a rubinului rezulta dintr-o amestecare mica de oxid cromatic. Doar corindonul rosu are dreptul sa fie numit rubin, toate celelalte culori fiind clasificate ca safire.

Calitatea unui rubin este determinata de culoarea, taierea si claritatea acestuia, care impreuna cu greutatea de carate, ii afecteaza valoarea. similara.

Safir

Safirul este de asemenea o varietate a mineralului Corundum si reprezinta toate culorile, cu exceptia corundului rosu, care este rubinul. Proprietatile sale fizice si chimice sunt practic similare proprietatilor Rubinului. Albastrul este culoarea principala a Safirului, in timp ce aceasta piatra pretioasa se gaseste si in culori precum verde, portocaliu, roz, gri, incolor, negru, maro si violet.

Cuvantul Safir in in contextul sau simplu se refera numai la safirul albastru, cu exceptia cazului in care este specificata o culoare prefix. Safirul cu o culoare diferita de albastru este adesea numit „Fancy” in comertul cu bijuterii. Aceste pietre pretioase simbolizeaza armonia, prietenia si loialitatea.

Valoarea acestei pietre pretioase depinde de marimea, culoarea si transparenta acesteia. Safirurile de cea mai buna calitate sunt extrem de rare in toate minele de pietre pretioase din lume. Taierea acestei pietre pretioase necesita abilitati si experienta deosebite si este sarcina taietorului de a orienta cristalele crude in asa fel incat culoarea sa fie evidentiata la cea mai buna imbunatatire.

Exit mobile version