Bananele și secretele lor în materie de sănătate

0 Shares
0
0
0

Bananele sunt extrem de sănătoase și delicioase. Conțin mulți nutrienți esențiali și oferă beneficii pentru digestie, sănătatea inimii și chiar a rinichilor. În afară de faptul că sunt foarte hrănitoare, sunt și o gustare extrem de convenabilă.

Conform celor de la doarnatural.ro bananele au multe secrete în materie de sănătate pe care cu siguranță nu le cunoaște toată lumea .

Iată 7 beneficii bazate pe știință ale bananelor.

1. Bananele conțin mulți nutrienți importanți

Bananele sunt printre cele mai populare fructe din lume. Originare din Asia de Sud-Est, ele sunt acum crescute în multe părți calde ale lumii. Bananele variază în funcție de culoare, dimensiune și formă. Cel mai comun tip este Cavendish, care este un tip de banane pentru desert.

Bananele conțin o cantitate importantă de fibre , precum și mai mulți antioxidanți. De asemenea, o banană de dimensiuni medii (118 grame) se laudă cu un conținut de

  • Potasiu: 9% din necesarul zilnic
  • Vitamina B6: 33% din necesarul zilnic
  • Vitamina C: 11% din necesarul zilnic
  • Magneziu: 8% din necesarul zilnic
  • Cupru: 10% din necesarul zilnic
  • Mangan: 14% din necesarul zilnic
  • Fibre: 3,1 grame
  • Proteine: 1,3 grame
  • Grăsime: 0,4 grame

Fiecare banană are doar aproximativ 105 calorii și constă aproape exclusiv din apă și carbohidrați. Bananele au foarte puține proteine ​​și aproape 0 grăsimi. Carbohidrații din bananele verzi, necoapte, constau în mare parte din amidon și din amidon rezistent, dar pe măsură ce banana se maturizează, amidonul se transformă în zahăr (glucoză, fructoză și zaharoză).

2. Bananele conțin substanțe nutritive care au niveluri moderate ale zahărului din sânge

Bananele sunt bogate în pectină, un tip de fibre care conferă cărnii forma sa structurală spongioasă.

Bananele necoapte conțin amidon rezistent, care acționează ca fibra solubilă și nu se digeră.

Atât pectina cât și amidonul rezistent pot modera nivelul glicemiei după mese și pot reduce pofta de mâncare prin încetinirea golirii stomacului .

Mai mult, bananele se situează, de asemenea, de la un nivel scăzut la mediu pe indicele glicemic (IG), măsurat – de la 0 la 100 – reprezentând cât de rapid alimentele cresc nivelul de zahăr din sânge.

Valoarea IG a bananelor necoapte este de aproximativ 30, în timp ce bananele coapte se situează la aproximativ 60. Valoarea medie a tuturor bananelor este de 51. Aceasta înseamnă că bananele nu ar trebui să provoace vârfuri majore ale nivelului de zahăr din sânge la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, acest lucru nu se poate aplica persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, care ar trebui să evite probabil să mănânce multe banane bine coapte – și să-și monitorizeze glicemia cu atenție dacă o fac.

3. Bananele pot îmbunătăți sănătatea digestivă

Fibrele dietetice au fost legate de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită.

O banană de dimensiuni medii are aproximativ 3 grame de fibre, ceea ce face din ele o sursă de fibre destul de bună.Bananele conțin două tipuri principale de fibre:

  • Pectina: scade pe măsură ce banana se maturizează.
  • Amidon rezistent: se găsește în banane necoapte.

Amidonul rezistent scapă de digestie și sfârșește în intestinul gros, unde devine aliment pentru bacteriile benefice din intestinul.

4. Bananele pot sprijini sănătatea inimii

Potasiul este un mineral esențial pentru sănătatea inimii – în special în controlul tensiunii arteriale.

În ciuda importanței sale, puțini oameni au un aport suficient de potasiu din dieta lor.

Bananele sunt o sursă dietetică excelentă de potasiu. O banană de dimensiuni medii (118 grame) conține 9% K din necesarul zilnic.

O dietă bogată în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, iar persoanele care consuma cantități optime de potasiu au un risc cu până la 27% mai mic de boli de inimă .

Mai mult, bananele conțin o cantitate decentă de magneziu , ceea ce este important și pentru sănătatea inimii.

5. Bananele pot îmbunătăți sănătatea rinichilor

Potasiul este esențial pentru controlul tensiunii arteriale și pentru funcționarea sănătoasă a rinichilor.

Ca o sursă dietetică bună de potasiu, bananele pot fi deosebit de benefice pentru menținerea rinichilor sănătoși .

Un studiu de 13 ani pe femei a stabilit că cele care mâncau banane de 2-3 ori pe săptămână au avut 33% mai puține șanse de a dezvolta boli renale.

Alte studii notează că cei care mănâncă banane de 4-6 ori pe săptămână au aproape 50% mai puține riscuri de a dezvolta boli renale decât cei care nu mănâncă acest fruct.

6.Bananele pot avea beneficii pentru exerciții fizice

Bananele sunt adesea denumite alimentul perfect pentru sportivi, în mare parte datorită conținutului de minerale și carbohidraților ușor digerați.

Consumul bananelor poate ajuta la reducerea crampelor musculare și a durerilor, care afectează până la 95% din populația generală.

Motivul crampelor este necunoscut în mare parte, dar o teorie populară blamează un amestec de deshidratare și dezechilibru electrolitic.

Acestea fiind spuse, bananele oferă o nutriție excelentă înainte, în timpul și după exercițiul fizic.

7. Bananele sunt ușor de adăugat la dieta ta

Nu numai că bananele sunt incredibil de sănătoase – sunt, de asemenea, una dintre cele mai convenabile mâncăruri din jur.

Bananele dau un plus de gust unui iaurt natural, cerealelor sau chiar unui smoothie. Le puteți  folosi chiar și în loc de zahăr în coacere și gătit.

Mai mult decât atât, bananele conțin rareori pesticide sau poluanți din cauza cojii lor groase .

Bananele sunt incredibil de ușor de mâncat și de transportat. De obicei, sunt bine tolerate și ușor digerate – trebuie pur și simplu să fie decojite și mâncate.

0 Shares
You May Also Like

SanatateCe este wellness-ul?

Wellnessul este un termen in general folosit pentru descrierea unui echilibru al mintii, al trupului si al spiritului,…

SanatateActivslim – cum sa slabesti natural

Evitati stimulentii artificiali si rezolvati problemele legate de greutate imbunatatindu-va metabolismul. Tinctura ActivSlim este naturala si conceputa special…