Ca o dovadă suplimentară a faptului că veganii nu trebuie să își rezume dieta la doar câteva categorii de alimente, există o multitudine de alternative excelente la ouă și la produsele lactate pe bază de plante. Aceste alternative pot fi consumate ca atare, dar pot fi folosite precum variantele non-vegane într-o varietate de preparate dulci și sărate.
Înlocuitor de ouă
Ouăle pot fi înlocuite cu proteine pe bază de plante. Cel mai adesea, acest tip de proteină reprezintă un amestec de pudre vegetale, așa că vine sub formă uscată, cu posibilitatea de depozitare pe termen mai lung.
De exemplu, înlocuitor de ouă vegan, Cultured Foods-Veggs trebuie rehidratat cu apă și poate fi folosit ca înlocuitor pentru ouă și omletă sau poate fi folosit ca înlocuitor pentru ouă în foarte multe rețete de preparate dulci și sărate, inclusiv prăjituri, pâine, clătite, găluște și multe altele.
Înlocuitor de lapte
Există o multitudine de opțiuni de lapte vegan din care puteți alege. Denumirea corectă a laptelui vegan este băutură vegetală. Puteți alege dintre lapte de soia, de migdale, de orez, lapte de nucă de cocos, lapte de cânepă despre care se spune că este cel mai apropiat de laptele matern, lapte de caju sau lapte de mazăre.
De asemenea, puteți alege dintr-o varietate de arome sau tipuri, inclusiv îndulcit sau neîndulcit, simplu, organic, cu aromă de ciocolată sau vanilie, cu conținut redus de grăsimi și așa mai departe.
Partea bună este că dacă veți constata că o anumită băutură vegetală nu vă priește, există o mulțime de alte opțiuni pe listă de luat în considerare. Puteți chiar să învățați cum să preparați băuturi vegetale din nuci și semințe acasă, în propria bucătărie.
Înlocuitor de unt
Dacă locuiți într-o zonă cu multe magazine de produse naturiste sau dacă obișnuiți să faceți cumpărături din mediul online, este foarte posibil să găsiți mai multe opțiuni de unt vegan. În schimb, dacă locuiți într-o zonă care nu dispune de magazine de produse naturiste și dacă magazinul alimentar nu este prevăzut cu o secțiune vegană sau organică, puteți căuta înlocuitori de unt pe bază de ulei în culoarul standard de produse lactate din magazinul alimentar.
Dacă doriți un înlocuitor de calitate, optați mai degrabă pentru unt de nuci, cum ar fi unt de caju sau de migdale în locul margarinei. În general, veganii aleg înlocuitorul de unt în funcție de necesitățile lor. Dacă aveți nevoie de unt vegan pentru o rețetă, cel mai indicat ar fi să optați pentru un unt cât se poate de solid.
Dacă aveți nevoie de unt pentru pâinea prăjită, optați pentru o varietate tartinabilă. De asemenea, puteți învăța cum să preparați acasă unt din nuci și chiar să îl aromatizați cu diferite condimente sau ierburi proaspete.
Brânză vegană
Soia și alți înlocuitori proteici sunt adesea folosiți pentru prepararea brânzeturilor vegane. Puteți găsi aceste produse sub formă solidă asemeni unui cașcaval obișnuit, dar și sub formă mărunțită sau feliată. De asemenea, dacă preferați alimentele minim procesate, puteți opta pentru brânză vegană pe bază de nuci.
Iaurt vegan, smântână și înghețată
Dincolo de aceste elemente de bază menționate în rândurile anterioare, veganii au la dispoziție alternative la aproape orice produs lactat, mai ales dacă locuiesc într-un oraș mare și au acces la magazine alimentare cu oferte diverse de produse vegane.
Chiar dacă sunteți vegan și locuiți într-un oraș mai mic, aveți la dispoziție posibilitatea de a comanda alimente vegane din magazinele online, acolo unde varietatea de ingrediente vegane este adesea mai mare decât în magazinele fizice.
De la iaurt cu lapte de cocos, înghețată cu unt de arahide sau lapte de orez, smântână din ovăz și cremă de brânză pe bază de tofu, există diverse alternative la toate produsele lactate.