Contrar credintei populare, legumele si pestele congelate sunt uneori mai bogate din punct de vedere nutritional decat produsele proaspete care au ramas putin in urma.
Multe familii nu isi pot imagina viata fara alimente congelate. Viata de zi cu zi nu lasa intotdeauna timp pentru a curata legumele proaspete sau a gati pestele la cuptor. Un studiu publicat in 2009 a pus insa sub semnul intrebarii virtutile nutritionale ale acestei metode de conservare atat de practice.
Intr-adevar, potrivit unui articol publicat de cercetatorii spanioli in 2009 in revista Food Research International, o singura zi de inghet este suficienta pentru a determina broccoli sa piarda 15% din proprietatile lor antioxidante. O pierdere de 23% pentru fasolea verde si 26% pentru mazare.
Folatul, vitamina C si polifenolul sunt pastrate intacte
Studiile referitoare la toate moleculele antioxidante nu sunt neaparat relevante, in masura in care unele dintre ele nu au niciun efect benefic asupra sanatatii. Pe de alta parte, cand vine vorba de folat, vitamina C si polifenoli de care avem nevoie in dieta noastra, studiile care s-am efectuat arata ca nivelurile lor raman stabile in legumele congelate, odata ce etapa de inceperea a fost trecuta.
Blanching este un tratament termic care implica incalzirea legumelor la 90-95°C timp de cateva minute pentru a dezactiva enzimele degradante.De fapt, numai carotenoizii [care includ beta-carotenul] uneori sprijina stocarea mai putin bine dupa inghetare.
Calitatea nutritionala a anumitor legume conservate
O leguma congelata poate contine mai multe vitamine decat o leguma proaspata care zace de cateva zile pe o taraba si apoi in bucatarie.
Pe de alta parte, pentru anumite legume, cum ar fi spanacul, congelarea dupa culegere garanteaza niveluri mai bune de vitamine si substante nutritive decat depozitarea in aer liber. Ai grija sa nu dezghetezi legumele inainte de a le gati, deoarece dezghetarea distruge unele dintre vitamine.
In ceea ce priveste pestele, proteinele, mineralele si carbohidratii lor sunt rezistente la inghet. Dar unele lipide, inclusiv faimoasele omega-3, sunt distruse mai repede in produsele congelate. Un peste prins in urma cu sase luni nu contine aproape nici un omega-3. Solutia este apoi sa cumperi un peste proaspat intreg de la pescarie si sa-l ingheti singur. Sau apeleaza la conserve. Conserve de sardine si macrou de multe ori arata rau, deoarece sunt ieftine, dar sunt bogate in vitamina D si omega-3.
Produsele congelate nu ar trebui sa fie interzise din dieta ta decat conservele. Abordarea corecta consta in primul rand in preferarea produselor neprelucrate in locul meselor gata preparate, prea bogate in zahar si sare adaugate, indiferent daca sunt congelate sau ambalate in vid.
In timp si oferta de paine s-a diversificat. Intre bagheta Alba Rustique Congelata 2 x 200g, painea industriala din supermarketuri, painea sandwich sau chiar painea congelata, este greu de ales!
Painea sandwich moale va fi digerata mai repede, la fel ca painea congelata sau industriala. Carbohidratii vor fi asimilati ca zaharul. Riscul este sa iti fie foame mai repede. In plus, datorita compozitiei sale, este mai grasa. Cu toate acestea, se pastreaza mai bine, ceea ce iti permite sa ai intotdeauna de rezerva acasa.