Imbracamintea speciala pentru personalul medical: de ce este atat de importanta utilizarea ei?

0 Shares
0
0
0
Imbracamintea speciala pentru personalul medical: de ce este atat de importanta utilizarea ei?

Tinuta destinata cadrelor medicale a evoluat semnificativ de-a lungul secolelor si de-a lungul anilor. Inceputurile interventiei chirurgicale sunt asociate cu medicii ambulanti care operau in redingote negre, care au fost atribuite acestui grup profesional. Redingotele au prezentat deseori semne de utilizare si pete de sange, ceea ce nu a facut decat sa consolideze prestigiul si sa confirme experienta operatorului.

In zilele noastre, nu vei gasi nicio asemanare cu imaginea prezentata. Tinuta personalului medical dedicat salii de operatie trebuie sa fie curata in fiecare zi si sa indeplineasca nu numai o functie practica, care este imbracamintea, ci sa constituie si unul dintre elementele care nu permit infectiilor sa se extinda. 

In timpul tratamentelor din secolul al XIX-lea, nimeni nu s-a gandit la problema infectiilor spitalicesti. Eforturile actuale de reducere a riscului de infectii sunt intreprinse la diferite niveluri, iar utilizarea imbracamintei adecvate in sala de operatii este una dintre acestea.

O persoana sanatoasa, in timp ce merge, poate dispersa in aer aproximativ 5.000 de particule de epiderma exfoliata care transporta bacterii. 

Dimensiunile particulelor variaza intre 5-60 µm si numarul mediu estimat de bacterii aerobe si anaerobe transferate este de aproximativ cinci per particula epidermica exfoliata. Particulele aeriene contamineaza rana fie direct prin sedimentare, fie indirect prin depunerea mai intai pe instrumente si alte componente care apoi intra in contact cu rana.

Imbunatatirea continua si eforturile de realizare a sarcinii stabilite au facut ca producatorii sa ofere utilizatorilor diferite modele de halat de unica folosinta 20gr in locul solutiilor traditionale, cum ar fi hainele refolosibile supuse spalarii si dezinfectarii.

Utilizarea solutiilor de unica folosinta in unitatile medicale este unul dintre elementele de prevenire a infectiilor nosocomiale. Oamenii se straduiesc sa realizeze aceasta ipoteza, dar nu trebuie sa se uite de confortul muncii. 

Producatorii se depasesc reciproc oferind utilizatorilor solutii realizate din diverse materiale, cum ar fi tesatura netesuta asemanatoare bumbacului. Combinatia dintre o serie de factori, cum ar fi: designul, potrivirea, respirabilitatea si structura fac ca hainele de unica folosinta disponibile pe piata sa fie produse de cea mai inalta calitate, caracterizate prin respirabilitate excelenta si confort de utilizare. Toate isi indeplinesc obiectivul principal de combatere a infectiilor.

Atunci cand se folosesc hainele de unica folosinta, aceste solutii sunt justificata si in alte zone ale spitalului. Multe studii au aratat contaminarea hainelor de lucru ale personalului medical care lucreaza in spitale. 

Mansetele, manecile si buzunarele sunt cel mai adesea contaminate. Hainele personalului medical, mai ales din terapie intensiva, se contamineaza in timpul aspirarii secretiilor bronsice ale pacientului, ingrijirea pacientului cu un tub de traheotomie si ingrijirea ranilor. 

Astfel, se recomanda punerea in aplicare a principiilor unei politici de imbracaminte menite sa limiteze raspandirea microorganismelor patogene prin imbracamintea personalului medical. Solutia optima pare sa fie aceeasi procedura ca in sala de operatii.

Pentru a rezuma, merita sa fii atent la o serie de avantaje ale utilizarii hainelor de unica folosinta, cum ar fi: reducerea prafului, reducerea contaminarii rezultate din utilizarea continua, eliminarea costurilor de spalare si reparatii, reducerea alergiilor rezultate din utilizarea agentilor de spalare si consideratii estetice manifestate prin lipsa deteriorarii hainelor care sunt noi in fiecare zi.

0 Shares
You May Also Like