Când vine vorba despre decizii, oamenii au tendința să caute tipare pe care să le urmeze, deoarece pare mai ușor să îmbrățișezi un obicei decât să vii tu cu ceva inovativ. Nimic mai diferit când vine vorba despre piscine. Posesorii acestor locuri de recreere se împart în doua tabere, cei care aleg piscinele îngropate și cei care le preferă pe cele supraterane. Desigur că există și o majoritate, iar aceasta este reprezentată de cei care aleg piscinele îngropate.
Acum că ești la curent cu tendințele și ești pe cale să îți îmbunătățești grădina cu o piscină, trebuie să te decizi din care tabără o să faci parte. Desigur că în această decizie sunt implicați mulți factori, pe care îi vom descoperi împreună în continuare:
Costul
Una dintre cele mai importante variabile când vine vorba despre orice construcție nouă, costul poate fi și el influențat la rândul lui de alți factori. Printre aceștia putem menționa mărimea, durabilitatea în timp, materialele utilizate, compania pe care o alegi să îți realizeze lucrarea, felul în care o personalizezi și multe altele.
Cu toate acestea, există o idee care spune că o piscină supraterană este mult mai ieftină decât una în pământ, dar desigur că există o serie de avantaje și dezavantaje de luat în calcul pe lângă preț.
Să luăm ca exemplu construcția unei piscine din beton. Sigur că materialele necesare realizării acestui proiect sunt mai scumpe, dar posibilitățile pe care vi le oferă sunt mult mai numeroase decât în cazul unei piscine de suprafață. Putem discuta așadar despre forme și dimensiuni personalizate, adaptate la spațiul și necesitățile familiei, precum și de o durabilitate în timp mai mare comparativ cu a doua categorie de piscine, care desigur nu sunt la fel de rezistente în timp. De cele mai multe ori acestea vin în variante standard, forme și dimensiuni fixe, la care este necesar să te adaptezi.
Instalarea
Probabil intuiești că instalarea unui bazin suprateran este mai rapidă și mai ușoară decât instalarea unui bazin îngropat. Desigur că ai dreptate, însă nu este chiar o comparație echitabilă.
Piscinele de suprafață sunt de obicei asamblate folosind un kit și sunt relativ simplu de instalat chiar de o persoană care nu se ocupă de acest domeniu dar este mai îndemânatică.
Piscinele îngropate pot fi instalate și prin kituri, deși este mai puțin utilizată această metodă. Nevoia de excavare face ca instalarea unei piscine de acest tip să devină mult mai complexă.
Acestea fiind spuse, cea mai convenabilă cale să te alegi cu o piscină îngropată este să contactezi o firmă specializată, capabilă să transpună în realitate, proiectul imaginat de tine. În funcție de materialele folosite pentru construcție ți se comunică o durată de timp în care se va realiza lucrarea, care poate varia de la câteva săptămâni până la câteva luni. Dar oricât de mult ar dura – și oricât de complicat este procesul – cel puțin nu ești tu cel care face toată treaba.
Personalizarea
Piscinele supraterane vin într-un număr mare, dar limitat de modele. Deși le poți găsi în multe stiluri diferite, dimensiunile și formele disponibile sunt infime în comparație cu ceea ce poți obține de la o piscină subterană.
De fapt, o piscină îngropată poate lua orice formă îți imaginezi (cu condiția să fie făcută din beton). Iar dacă discutăm de aspect, pentru ochii majorității oamenilor, piscinele acestea sunt mai atractive decât piscinele supraterane. Pur și simplu se încadrează mai bine în decor.
În concluzie, orice ai alege, ai grijă ca la sfârșit să fii mulțumit de rezultatul obținut și să te bucuri de investiția făcută.