Vesminte preotesti de inalta tinuta, la un click distanta

0 Shares
0
0
0

O slujba bisericeasca este caracterizata in primul rand prin sobrietate si piosenie, astfel incat enoriasii vor fi impresionati in primul rand prin atmosfera pe care un bun preot reuseste sa o imprime audientei.

Astfel, cuvintele din Cartea Sfanta, auzite din partea unui preot paroh care isi cunoaste bine misiunea sunt mai bine primite atunci cand exista o legatura intre preot si enoriasi.

Iar din acest punct de vedere, un cuvant important de spus il au vesmintele preotesti. Acestea trebuie sa fie musai ingrijite si pe cat se poate alese cu gust, astfel incat ele sa imprime prestanta si respect in fata enoriasilor.

Iar daca aparent hainele preotesti sunt ceva extrem de rar, care se fabrica doar la comanda, exista astazi site-uri specializate precum https://vesmintebisericesti.ro care iti ofera vesminte preotesti direct la tine acasa, cu un singur click.

Indiferent ca doresti o bedernita sau un epitrahil, daca intri pe magazinele online specializate cu siguranta vei gasi produsul dorit. Ce este insa bedernita si la ce se foloseste aceasta?

O scurta istorie a acestei piese din vestimentatia preoteasca ne arata ca aceasta are o vechime de 6-7 secole. Astfel de piese exista la marile manastiri din Muntenia si nordul Moldovei, acestea fiind realizate din materiale pretioase, cusute uneori cu fir de aur.

La baza, bedernita se spune ca ar fi fost de fapt un saculet in care se strangeau pomenile date de enoriasi. Ulterior, aceste parti ale vesmintelor preotesti au capatat o noua utilitate.

Bedernita se poarta peste coapsa, spunandu-se ca preotul pune genunchiul pe ea atunci cand face o plecaciune sau inchinaciune.

Alte izvoare istorice sustin ca bedernita isi are originile inca din antichitate, de pe vremea Imperiului Roman, cand acesta lua forma unui stergar scump, pe care marii dregatori il purtau peste bratul stang.

Si atunci, ca si acum, bedernita era realizata din materiale deosebite, cu lucraturi manuale de inalta tinuta, reprezentand diversi sfinti sau simboluri religioase.

Astfel, cel mai des intalnit simbol este crucea crestina, aceasta fiind cusuta de obicei cu fir scump, pe un fundal alb sau auriu. In ceea ce priveste dimensiunile acestea variaza intre 40 si 50 de centimetri, bedernita avand de obicei forma de romb.

Cert este ca bedernita nu este purtata de oricine. Acesteia ii revine onoarea de a fi purtata doar de inlate fete bisericesti, de obicei acestea fiind alese de catre episcopi si alti inalti prelati.

In ceea ce priveste simbolurile, dincolo de Sfanta Cruce, pe aceste obiecte de vesminte preotesti se mai regasesc figuri ale sfintilor si chiar Mantuitorul Iisus Hristos, acestea fiind de obicei brodati cu fir din aur sau din alt material pretios.

0 Shares
You May Also Like