Probabil că nu sunteţi familiar cu termenul, dar, dacă este aşa, nici nu este complicat să îl înţelegeţi. Este o modă în denumire: smartphone, smartwatch, smart home. O casă inteligentă este o casă automatizată prin intermediul tehnologiei moderne.
Istoric
Dacă stăm să punem în context, smart home-urile nu sunt neapărat ceva nou. Reprezintă decenii întregi de progres tehnologic. Putem afirma că primii paşi în acest sens au fost făcuţi la începutul seolului al XX- lea, când aparate precum aragazul, frigiderul sau aspiratorul au devenit cât mai răspândite pe piaţă.
Fiind cantitate mare, preţul a fost redus, iar cererea a continuat să crească. Şi astfel, electrocasnicele intrau în peisajul lumii moderne.
Următorii paşi a fost făcuţi imediat după finalizarea Celui de Al Doilea Război Mondial. Tehnologia wireless era într- o dezvoltare aproape de neoprit. Electronica cunoştea o creştere nemaivăzută. Practic, lumea trecea printr-o nouă revoluţie industrială. Aceasta avea, evident, un cuvânt de spus şi în dezvoltarea caselor.
Ce este o casă inteligentă?
O casă inteligentă (smart home) se referă la o configurare convenabilă a casei în care aparatele și dispozitivele pot fi controlate automat de la distanță de oriunde, cu o conexiune la internet utilizând un dispozitiv mobil sau alt dispozitiv din rețea.
Dispozitivele dintr-o casă inteligentă sunt interconectate prin internet, permițând utilizatorului să controleze funcții precum accesul de securitate la casă, temperatura, iluminatul și un sistem home theater de la distanță.
PRINCIPII DE BAZĂ
O casă inteligentă permite proprietarilor să controleze aparatele, termostatele, luminile și alte dispozitive de la distanță folosind un smartphone sau o tabletă printr-o conexiune la internet.
Casele inteligente pot fi instalate prin intermediul sistemelor fără fir sau cablate.
Tehnologia de casă inteligentă oferă proprietarilor de case confort și economii de costuri.
Riscurile de securitate și erorile continuă să afecteze producătorii și utilizatorii de tehnologii inteligente pentru case.
Cum funcționează casele inteligente ?
Dispozitivele unei case inteligente sunt conectate între ele și pot fi accesate printr-un singur punct central – un smartphone, tabletă, laptop sau consolă de jocuri. Încuietorile ușilor, televizoarele, termostatele, monitoarele de acasă, camerele, luminile și chiar aparatele precum frigiderul pot fi controlate printr-un singur sistem de automatizare a locuinței.
Sistemul este instalat pe un dispozitiv mobil sau alt dispozitiv din rețea, iar utilizatorul poate crea orare pentru ca anumite modificări să intre în vigoare.
Aparatele electrocasnice inteligente vin cu abilități de auto-învățare, astfel încât să poată învăța programele proprietarului casei și să facă ajustări după cum este necesar. Casele inteligente activate cu control al iluminatului permit proprietarilor să reducă consumul de energie electrică și să beneficieze de economii de costuri legate de energie. Unele sisteme de automatizare a locuinței alertează proprietarul casei dacă este detectată o mișcare în casă atunci când sunt plecați, în timp ce altele pot apela autoritățile – poliția sau pompierii – în caz de situații iminente.
Odată conectate, servicii precum sonerie inteligentă, sistem inteligent de securitate și aparate inteligente fac parte din tehnologia internetului obiectelor (IoT), o rețea de obiecte fizice care pot aduna și partaja informații electronice.
Concluzie
Deşi dezvoltarea este una lentă, iar schimbarea e un proces de durată, consider că în următoarele decenii vom asista la o tranziţie completă spre case inteligente.