In zilele noastre, a divorta reprezinta ceva normal, asa ca este firesc ca atunci cand o casnicie nu mai functioneaza, cei doi soti sa divorteze. Exista si situatii in care acestia evita sa faca acest pas pentru ca au copii minori, si se gandesc ca ar pierde custodia copiilor.
Divortul reprezinta o separe a doi soti, insa aceasta separare in nici un caz nu inseamna abandonarea propriului copil de catre unul dintre parinti. In continuare vom vedea care sunt informatiile de baza in legatura cu custodia comuna pe care orice parinte ar trebui sa le detina inainte de a divorta.
Custodia asupra copilului reprezinta acel intreg ansamblul de drepturi si indatoriri legate de ingrijirea copilului dupa divortul sau separarea parintilor. In cazul in care discutam in termeni juridici, o custodie copil se numeste autoritate parinteasca, iar aceasta autoritate parinteasca implica un aranjament in ceea ce priveste locuinta copilului, dar si deciziile importante cu privire la copil si nu in ultimul rand, legaturile personale dintre el si parinti.
Custodia asupra copilului se poate sa ii revina doar unui singur parinte sau poate deasemenea sa le revina ambilor parinti. In cazuri deosebite, custodia copilului ii poate fi acordata unei alte persoane decat unuia sau a amandurora parinti, iar aici discutam despre matusi si unchi, bunici etc.
Tipuri de custodie care exista in societatea romaneasca:
- Custodie unica a copiilor;
- Custodie comuna legala a copiilor;
- Custodie comuna fizica a copiilor,
- Custodie impartita a copiilor.
Cea mai des intalnita custodie a copiilor in Romania este custodia comuna legala in clipa de fata. Aceasta inseamna ca amandoi parintii colabireaza in continuare privitor la deciziile importante din viata copilului, fara ca insa unul dintre acestia sa poata lua deciziile majore de unul singur, in ceea ce il priveste pe copil.
Totusi, in ciuda faptului amandoi parinti detin custodia minorului, copilul locuieste mai mult timp la unul dintre parinti decat la celalalt, iar parintele la care acesta locuieste este numit parinte custodian rezident sau, pe scurt, parinte rezident. Parintele rezident al copilului este cel care se ocupa preponderent de ingrijirea zilnica a copilului.
Ei bine, exista si situatii in care parintii isi doresc neaparat sa obtina custodia unica a copilului, iar in cele ce urmeaza vom discuta putin despre acest aspect.
Custodia comuna este atunci cand copilul locuieste si este ingrijit de parintele custodian care este singurul dintre parinti care isi exercita autoritatea parinteasca. Tot parintele custodian este si acela dintre parinti care are dreptul de a lua de unul singur orice decizie in ceea ce priveste copilul, insa va fi necesar ca orice decizie ia, sa o comunice din timp celuilalt parinte, care desi nu detine custodia, are totusi anumite drepturi precum:
- dreptul de a vizita pe copil la locuinta acestuia,
- dreptul de a gazdui temporar copilul, in anumite perioade de timp;
- dreptul de a putea lua legatura cu copilul;
- dreptul de a oprimi informatii in ceea ce prvieste deciziile majore referitoare la copil, si care sunt luate de catre parintele care detine custodia;
- dreptul de a fi informat in ceea ce priveste situatia scolara si medicala a copilului.