Exista cateva cai pe care le putem urma pentru a ne destresa. Totusi, fiecare om trebuie sa isi gaseasca propriile metode, propriile solutii, pentru ca suntem diferiti si ce functioneaza la un om poate sa nu functioneze la altcineva. Iar un exemplu in acest sens il constituie muzica. Unii pot sa invete si chiar sa munceasca ascultand muzica, in timp ce altii sunt foarte deranjati, ajungand pana acolo incat sa desconsidere muzica pana si in momentele in care majoritatea oamenilor o apreciaza, cum ar fi intr-o sala de spectacol sau cand ruleaza la radio intr-o zi de weekend.
Ce este stressul?
Stresul este prezent in viata fiecaruia dintre noi, fie ca suntem adulti coplesiti de probleme financiare sau de sanatate, adolescenti neintelesi in amor sau copii mici carora li se reproseaza ca nu mananca tot din farfurie. Sunt multe situatii si persoane in jurul nostru care ne pot crea o stare de stres, insa depinde de noi cum gestionam cantitatea aceasta in plus de emotie care nu ne face prea bine.
Pentru a ne destresa, specialistii au ajuns la concluzia ca este de preferat sa mizam pe muzica clasica. Sau orice fel de muzica linistitoare, si, daca se poate, fara cuvinte. Cuvintele au tendinta sa ne faca sa ne gandim la ceva anume, pe cand muzica fara cuvinte iti lasa mintea sa viseze si este mult mai recomandata pentru momentele de relaxare. Nu degeaba pe YouTube, la sectiunea de muzica de meditatie, sunt postate albume intregi de melodii fara versuri, doar muzica instrumentala linistitoare, de pian, harpa, ocarina, etc.
Nu rata orele de odihna!
In afara de muzica clasica sau instrumentala, a carei doza ar trebui sa o luam zilnic, o alta metoda de a ne destresa este somnul. Nu strica nimanui daca dormi mai mult de opt ore; atat timp cat esti obosit, corpul trebuie sa-si refaca resursele, asa ca nu te limita la cele opt ore impuse de doctor daca tu simti ca ai nevoie de mai mult.
Problema apare cand nu locuiesti singur, ci intr-o familie cu mai multe persoane, unde fiecare face ce vrea, la ce ora vrea, deranjandu-te de la odihna. Daca esti o persoana pe care nu o disturba nimic, este in regula, insa daca esti mai sensibil si mai atent la ce se intampla in jurul tau chiar si atunci cand dormi, este recomandat sa bei ceaiuri de relaxare sau sa iei tincturi de la magazinele naturiste, care sa iti induca un somn profund si odihnitor. Ceaiurile si tincturile din plante nu dau dependenta ca unele somnifere, de aceea sunt de preferat in lupta cu insomnia si galagia creata de familie atunci cand tu incerci sa dormi.
Iar daca ai posibilitatea, macar in weekend, incearca sa dormi dupa-amiaza. Somnul de dupa-amiaza nu este doar pentru copii, ci si pentru adulti. In primul rand, iti ajuta celulele corpului sa se refaca mai repede si tine la distanta bolile de inima si stresul. Marile companii din strainatate chiar au implementat sali de napping, unde poti sa tragi un pui de somn pentru jumatate de ora sau mai mult, pentru ca mai apoi sa te intorci revigorat la calculator si sa iti faci treaba mai bine decat asteptand ora de plecat acasa pentru a te culca.
Ia o pauza din cand in cand
O alta cale de a ne destresa este sa facem si altceva in orele de program. Cei care lucreaza in multinationale beneficiaza de pauze de cate zece minute la fiecare cincizeci de minute lucrate. Este un lucru foarte bun nu doar pentru ochi, pentru ca protejarea vazului este principalul motiv al acestei metode, ci si pentru creier. In pauzele acelea, este foarte posibil sa te intalnesti cu colegi, sa socializezi, sa dai un telefon, sa mai schimbi cateva mesaje cu prietenii, sa te deconectezi efectiv de la ce faceai.
Nu doar la serviciu poti aplica metoda pauzelor de zece minute la cincizeci de minute lucrate; aceasta poate fi folosita cu succes si acasa. Vrei ca in acest weekend sa faci curat in baie sau sa gatesti? Nu uita de regula celor zece minute de pauza. Nu te lua cu treburile prea tare, pentru ca altfel s-ar putea sa te stresezi singur. De asemenea, nu iti seta termene prea dure pentru terminarea activitatilor propuse, ca de exemplu: “Intr-o ora trebuie sa termin baia, ca sa-l duc pe Alex la baschet”. Daca nu termini, e OK, poti termina de facut curatenia si cand te intorci; baia va fi tot acolo.
In final, fa ceva si pentru tine. Iti place teatrul? Mergi la o piesa! Iti place inghetata? Da o fuga la magazinul din colt si ia-ti o inghetata mare si frumoasa. Si nu te gandi la kilograme! Vei fi atat de fericit/a cand vei manca inghetata, ca vei uita complet de calorii. Vrei sa mergi intr-o excursie pe care deocamdata nu ti-o permiti? Cu totii vrem. Seteaza-ti ca obiectiv sa pleci in excursie si incepe sa strangi bani. Mergi la un salon de infrumusetare, cumpara-ti rochia sau pantofii pe care ti-i doresti, fa cumparaturi online, inscrie-te la cursuri de fotografie sau dans. Fa ceva pentru tine!
Sursa: esentedesucces.ro