Cat mai respectam din traditiile de botez de odinioara?

Taina botezului este si a fost dintotdeauna un moment unic in viata copilului dar si al familiei si indeosebi al nasilor.

Conceptul de botez apare inca din vechime, in Noul Testament, si semnifica un ritual de intrare in comunitatea crestinilor. Primul botez mentionat este acela al lui Ioan si de aici si numele Botezatorul, in apa Iordaniei si avea drept scop spalarea pacatelor marturisite si o reintoarcere la credinta interioara.

 In cadrul bisericii ortodoxe sau catolice, chiar si in bisericile vechi orientale, botezul face parte din cele 7 sacramente sau taine asa cum se mai numesc in termeni religiosi.

Ritualul botezului presupune si arata prin botez o schimbare benefica in viata omului, o trecere de la omul vechi – pacatos, la omul  nou- intru Hristos.

In primele veacuri ale crestinatatii botezul se savarsea in noapte de Pasti, pentru a se sublinia legatura dintre Iisus Hrisots si botezul in Domnul si pana in secolul al XII-lea acest model a fost forma practicata in toate bisericile crestine.

Taina botezului presupune ritualic vorbind scufundarea, cufundarea sau afundarea totala in apa botezului. In unele cazuri rare se puteau face exceptii si acestea erau in caz de boala sau pe pragul mortii, si botezul se savarsea prin stropirea cu apa si nu scufundarea cu totul.

In zilele noastre unii preoti practica aceasta stropire cu apa botezului probabil si la cererea parintilor, care prefera ceva simbolic si nu doresc sa se sperie copilul sau sa raceasca, si pur si simplu considera inutil sa il ude cu totul.

In perioada iluminista intrebarile erau aduse mamei si nu copilului. O parte din bisericile libere au renuntat la botezul cu apa.

Azi, botezul pastreaza confesiunile crestine scripturale dar forma initiala s-a pierdut in vremuri apuse.

Cea mai mare parte a crestinilor practica botezul copilului, nasii marturisind in locul copilului credinta si fagaduiala crestineasca.

In unele biserici este practicat botezul adultilor acestia fiind capabili sa – si marturiseasca ei insisi credinta in public.

Elementul principal in ambele cazuri si de o importanta majora este apa.

Nu putem preciza in ce masura se mai respecta in ziua de azi ritualul botezului dar inca nu s-au pierdut cu totul unele lucruri pe care trebuie sa le facem ca si parinti sau nasi.

Despre varsta la care trebuie botezat copilul, biserica spune ca trebuie sa fie incepand cu 8 zile si pana la 30 de zile.

Exista persoane de exemplu care din anumite motive nu pot sa o faca in acest interval, cum ar fi o familie plecata in strainatate si care doreste sa boteze copilul la o biserica din tara.

Exista cazuri cand copilul a fost botezat la un an sau chiar mai mult.

Alegerea nasilor este de asemenea un lucru care intra in obligativitatea parintilor.

In trecut nasii copilului trebuiau sa fie nasii de cununie ai parintilor copilului.

Nu se stie in ce moment s-a pierdut aceasta caracteristica de alegere a nasilor. Probabil sunt parinti necasatoriti inca sau care nu o vor face deloc si atunci alegerea nasilor nu mai impune un criteriu ci o preferinta a parintilor, prieteni, rude sau propunatori.

Ce este obligatoriu este ca acestia sa fie un cuplu casatorit pentru ca reprezinta parintii spirituali ai copilului.

Cutia cu lucrurile de botez este o achizitie la alegere insa unele lucruri trebuie cumparate si caracteristica lor pastrata cu sfintenie. Toate acestea intra in grija nasei, iar mai nou aceasta poate comanda un set personalizat de botez dintr-o gama variata de oferte care vin in ajutorul nostru si problema este rezolvata.

Se pare ca nu mai este prezenta la niciun botez moasa, care in trecut juca un rol important in viata copilului, atat la nastere cat si la botez.

Se intelege clar ca acele vremuri cand mama aducea pe lume copilul acasa sunt demult apuse si aceste cazuri tot mai rare.

Avem in schimb petreceri fastuoase cu invitati pe masura, lucru care la prima vedere se aseamana mai degraba cu o nunta.

Sa nu uitam trendu-ul specific zilelor in care traim, faptul ca se poarta in toate paturile societatii ursitoarele de botez.

Exista deja firme care se ocupa de acest party al copilului, contracost bineinteles si fac din petrecere o adevarata magie.

In final, chiar daca s-a pastrat putin din ce a fost, momentul inca exista!

Exit mobile version