Ce este scabia?

0 Shares
0
0
0
Ce este scabia?

Scabia este o infestare cutanata care apare din cauza un acarian cunoscut sub numele de Sarcoptes scabiei. Netratati, acesti acarieni microscopici pot trai pe pielea dvs. luni intregi. Acestia se reproduc pe suprafata pielii dvs. si apoi se ingroapa in ea si depun oua. Acest lucru provoaca o eruptie rosie, mancarime, pe piele.

Existu aproximativ 130 de milioane de cazuri de scabie din lume la un moment dat. Desi este o afectiune extrem de contagioasa, care poate fi transmisa cu usurinta de la o persoana la alta prin contact direct cu pielea, scabia nu este o boala cu transmitere sexuala. Infestarea acarienilor poate fi transmisa si prin imbracaminte sau asternut infestat. Contactul intim nu este necesar.

Desi scabia poate fi deranjanta, de obicei poate fi eliminata in mod eficient. Tratamentul consta adesea in medicamente care ucid acarienii scabiei si ouale lor.

Deoarece scabia este atat de contagioasa, medicii recomanda de obicei tratament pentru un intreg grup de persoane care sunt in contact frecvent cu o persoana care are scabie. Recunoasterea scabiei si eruptia rosie distinctiva va pot ajuta sa gasiti mai repede tratamentul.

Simptome de scabie

Dupa expunerea initiala la scabie, pot aparea simptome pana la sase saptamani. In cele mau multe cazuri, simptomele scabiei se dezvolta mai repede la persoanele care au avut scabie inainte. Printre cele mai cunoscute simptome ale scabiei se numara o eruptie cutanata si mancarime intensa care se inrautateste noaptea.

Scarpinatul continuu pe suprafata zonei infectate poate crea rani care se infecteaza. Daca se intampla acest lucru, poate fi recomandat un tratament suplimentar cu antibiotice pentru infectia pielii.

Locurile comune pentru scabie la copii mai mari si adulti includ: incheietura, cotul, zona axileli, talie, penis, fund, zona dintre degete. Scabia la copii si copii mici, si uneori la persoanele foarte in varsta, poate include si alte zone precum: capul, fata, gatul, mainile sau talpile picioarelor.

Eruptia in sine este posibil sa fie alcatuita din muscaturi minuscule, umflaturi sub piele sau denivelari asemanatoare cosurilor. Urmele de mormant ale acarienilor pot fi uneori vazute pe piele. Ele pot aparea ca niste linii mici ridicate sau decolorate.

Ce provoaca scabia?

Scabia este rezultatul unei infestari de acarieni minusculi, cu opt picioare. Aceste bug-uri sunt atat de mici incat nu le poti vedea pe pielea ta, dar cu siguranta le poti vedea efectele.

Acarienii se vor ingramadui in stratul superior al pielii pentru a trai si a se hrani. Acarienii femele vor depune oua. Pielea va reactiona la acarieni si  deseurile lor, si veti dezvolta o eruptie rosie, mancarime.

Acesti acarieni sunt trecuti cu usurinta intre oameni. Contactul direct de la piele la piele este cel mai frecvent mod de a imparti infestarea. Acarienii pot fi raspanditi si prin infestare: mobila, haine, asternut.

Tratamentul scabiei

Tratamentul pentru scabie implica de obicei scaparea infestarii cu unguente, creme si lotiuni care pot fi aplicate direct pe piele. Sunt disponibile si medicamente orale.

Daca mergeti la dermatolog in Tg Mures 2020, acesta va va instrui probabil sa aplicati medicamentul noaptea cand acarienii sunt cei mai activi. Este posibil sa fie nevoie sa va tratati toata pielea de la gat in ​​jos. Medicamentul poate fi spalat in dimineata urmatoare.

Asigurati-va ca urmati foarte atent instructiunile medicului dumneavoastra. Este posibil sa fie nevoie sa repetati tratamentul recomandat, in urmatoarele sapte zile.

Unele medicamente obisnuite utilizate pentru tratarea scabiei includ: 5% la crema de permetrina, 25 la suta lotiune benzil benzoat, 10% la unguent de sulf, 10% crema de crotamiton, 1% lotiune de lindan.

Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente suplimentare pentru a ameliora unele dintre simptomele deranjante asociate cu scabia. Aceste medicamente includ:

  • antihistaminice, cum ar fi Benadryl (difenhidramina) sau lotiunea pramoxina pentru a ajuta la controlul mancarimii.
  • antibiotice pentru a ucide orice infectii care se dezvolta ca urmare a zgarieturii tale in mod constant.
  • creme de steroizi pentru a ameliora umflarea si mancarimea.

Poate fi necesar un tratament mai agresiv pentru scabie severa sau raspandita. O tableta orala numita ivermectina (Stromectol) poate fi administrata persoanelor care nu vad o ameliorare a scabiei dupa tratamentul initial, au scabie crustata sau au scabie pe cea mai mare parte din corp.

Sulful este un ingredient folosit in mai multe tratamente de scabie pe baza de reteta. Puteti achizitiona de asemenea, sulf de la farmacie si sa-l folositi ca sapun, unguent, sampon sau lichid pentru a trata scabia.

In prima saptamana de tratament, poate parea ca simptomele se inrautatesc. Chiar si in aceste conditii, dupa ce trece prima saptamana de tratament, veti observa mai putina mancarime si ar trebui sa fie vindecat complet pana la a patra saptamana de tratament.

Pielea care nu s-a vindecat intr-o luna, are toate sansele ca inca sa fie infestata cu acarieni de scabie. Este important sa ne amintim ca „mancarimea post-scabie” poate dura pana la o luna. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra dermatolot in Tg Mures daca constatati ca simptomele continua dupa patru saptamani de tratament. Dermatologul cu siguranta va gasi cea mai buna solutie pentru dvs.

0 Shares
You May Also Like