Semintele de chia exista inca de pe vremea aztecilor si a mayasilor, insa popularitatea lor a explodat abia de cativa ani, cand mai multi producatori de alimente le-au adaugat diferitelor retete de bauturi, iaurturi sau produse de panificatie.
Semintele de chia provin din planta chia care isi are originea in Mexic si Guatemala, si fac parte din familia de menta (Lamiaceae). In ciuda dimensiunilor mici, semintele de chia sunt pline de nutrienti importanti.
Sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega-3 , bogate in antioxidanti si furnizeaza fibre, fier si calciu. Conform Departamentului National de Nutrienti al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), o portie de 28 de grame sau o uncie de seminte de chia contine:
- 131 calorii.
- 8,4 grame de grasime.
- 13,07 grame de carbohidrati.
- 11,2 grame de fibre.
- 5,6 grame de proteine.
- Fara zahar.
Mancand o data pe zi, o portie de 28 de grame de seminte de chia, ar furniza 18% din nevoile zilnice de calciu, 27% din fosfor, 30% din mangan si cantitati mai mici de potasiu si cupru. Semintele de chia furnizeaza mai multe omega-3, calciu, fosfor si fibre decat semintele de in. Majoritatea oamenilor nu consuma suficient din acesti nutrienti esentiali.
Dupa ce v-am prezentat valoarea nutritiva a acestora, cu siguranta trebuie sa descoperiti si cele mai importante beneficii seminte de chia:
1. Pierdere in greutate
Alimentele bogate in fibre ajuta oamenii sa se simta plini mai mult timp, si de obicei sunt mai scazute in calorii. S-a dovedit ca aportul crescut de fibre si o dieta bogata in fibre ajuta la pierderea in greutate.
Semintele de chia contin aproape 5 grame de fibre pe lingura, iar nivelul ridicat de acizi grasi omega-3 si acid alfa-linoleic pot fi utile pentru pierderea in greutate. Semintele pot fi consumate si sub forma de gel atunci cand sunt amestecata cu apa. Acest lucru le determina sa se digere mai lent in organism, prevenind potential foamea pentru o perioada mai lunga.
2. Tratarea diverticulozei
S-a dovedit ca dietele cu continut ridicat de fibre scad prevalenta aparitiei diverticulitelor prin absorbirea apei in colon si facilitarea trecerii intestinului. Mancarea unei diete sanatoase, pline de fibre, cu multe fructe si legume poate reduce presiunea si inflamatia in colon.
Nu sunt cunoscute cauzele exacte ale bolii diverticulare, insa starea a fost asociata in mod repetat cu o dieta cu continut scazut de fibre.
3. Eficienta pentru cei care lupta cu bolile cardiovasculare si colesterolul
S-a demonstrat ca aportul crescut de fibre scade tensiunea arteriala si nivelul de colesterol. O revizuire a 67 de studii controlate separate a constatat ca chiar si o crestere modesta de 10 grame pe zi a aportului de fibre a redus LDL, sau colesterolul „rau”, precum si colesterolul total.
Studii recente au aratat ca fibra dietetica poate juca un rol in reglarea sistemului imunitar si a inflamatiei. In acest fel, poate scadea riscul afectiunilor legate de inflamatie, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul si obezitatea.
4. Sunt eficiente pentru diabetici
Desi nu exista numeroase studii privind efectul chia asupra glicemiei si a rezistentei la insulina, un studiu din 2017 sugereaza ca semintele de chia pot avea capacitatea de a transforma glucoza intr-un carbohidrat cu eliberare lenta. Acest lucru ar putea avea un efect pozitiv asupra persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
Dietele bogate in fibre sunt asociate cu un risc mai mic de a dezvolta diabet, iar consumul de mese bogate in fibre ajuta la mentinerea glicemiei stabila.
5. Digestie si detoxifiere
O dieta cu fibre adecvate previne constipatia si promoveaza regularitatea pentru un tract digestiv sanatos. Miscarile intestinale regulate sunt cruciale pentru excretia zilnica a toxinelor prin bila si scaun.
6. Sunt bogate in multi nutrienti importanti
Semintele de chia sunt bogate in mai multi nutrienti care sunt importanti pentru sanatatea oaselor, cum ar fi calciu, fosfor, magneziu si proteine. Continutul de calciu este deosebit de impresionant: 18% din RDI intr-o singura uncie (28 grame).
Gram per gram, aceasta este mai mare decat pentru majoritatea produselor lactate. Drept urmare, semintele de chia pot fi considerate o sursa excelenta de calciu pentru persoanele care nu mananca lactate. Cu toate acestea, semintele de chia contin si acid fitic, ceea ce reduce absorbtia calciului intr-o oarecare masura.