Probabil ati vazut ca mai nou se folosesc pungi si ambalaje biodegradabile, care au luat inlocuit ambalajele si pungile din materiale plastice. Pe buna dreptate insa, pentru ca biodegradabilele au multe avantaje, dupa cum urmeaza!
1. Mai putine emisii de carbon
In scenariul actual, cea mai buna parte a materialelor plastice biodegradabile este aceea ca, in timpul procesului de fabricare a bioplasticelor, emisia de carbon in aer care se adauga la efectul de sera si la incalzirea globala este minima. In schimb, cand se fabrica o tona de plastic obisnuit, sunt emise cinci tone de carbon.
In medie, se consuma mai bine de 100 de milioane de tone de plastic in fiecare an. In conformitate cu raportul standard de productie 5: 1, aceasta industrie produce 500 de milioane de tone de dioxid de carbon care invadeaza atmosfera in fiecare an, ceea ce echivaleaza cu emisiile anuale de 19 milioane de vehicule.
In aceste conditii, precizam faptul ca fabricarea a fiecare tona de bioplastic emite doar aproximativ. 8 tone de carbon. Este mult mai putin comparativ cu plasticul obisnuit, iar gazele cu efect de sera care se emit in timpul procesului de fabricatie vor fi cu 68% mai putine.
2. Consum mai mic de energie si mai putin petrol
Fabricarea materialelor plastice biodegradabile necesita mai putina energie decat productia de materiale plastice traditionale, ceea ce necesita mult mai multa energie. In comparatie cu productia de plastic din petrol brut, plasticul biodegradabil de aceeasi cantitate si calitate necesita cu 65% mai putina energie.
Devenim mai putin dependenti de petrol, pe masura ce il obtinem de la produs ca iarba de mana sau porumbul si, in acelasi timp, utilizarea petrolului poate fi limitata la alte scopuri precum transportul si incalzirea.
In afara de acestea, procesul de fabricatie a plasticului biodegradabil nu necesita respectarea tehnologiei mai indelungate prin arderea combustibililor fosili, asa cum se face in cazul plasticului obisnuit. Prin urmare, pot fi produse mai multe bioplastice decat materialele plastice obisnuite care utilizeaza aceeasi energie si care, de asemenea, provoaca mai putina poluare in mediu.
3. Mai putin timp de intrerupere
Problema majora a plasticului traditional este ca dureaza foarte mult timp in jurul a peste sute de ani pentru a se descompune odata aruncata, in timp ce materialele plastice biodegradabile folosesc materiale alternative sau enzime sau substante chimice specializate pentru a descompune continutul intre trei si sase luni, odata expuse la elemente.
Oamenii de stiinta lucreaza la cercetarea si dezvoltarea bioplasticelor. Aceasta noua tehnologie ofera mai multe avantaje fata de materialele plastice traditionale care cauzeaza probleme precum cresterea deseurilor de depozit de deseuri si reprezinta, de asemenea, un pericol pentru viata salbatica.
4. Mai putine deseuri si mai putine depozite
In fiecare an sunt generate 32 de milioane de tone de deseuri din plastic, ceea ce reprezinta aproximativ 13% din deseurile curente. Dintre acestea, doar 9% sunt reciclate, iar restul materialelor plastice obisnuite aruncate sunt aruncate sub forma de depozite. Depozitele de deseuri creeaza multe probleme, inclusiv raspandirea poluarii in mediu si, de asemenea, boli daunatoare oamenilor si animalelor.
De asemenea, este nevoie de tot mai multe suprafete de teren pentru aceste deseuri, care in schimb ar fi putut fi utilizate pentru agricultura, resedinta sau aplicatii industriale. Daca folosim bioplastic, acesta va rezolva problema depozitului de deseuri, deoarece bioplasticele sunt absorbite de sol si transformate in compost sau humus si vor fi mai putine deseuri.
5. Fara eliberare de toxine sau substante chimice
Plasticele biodegradabile au de-asemenea avantajul ca nu sunt toxice, dat fiind faptul ca nu contin carbon, nici substante chimice sau toxine in comparatie cu alte tipuri de materiale obisnuite.
Plasticele obisnuite contin carbon, metan, compusi chimici si alte forme de poluanti. In momentul eliminarii, si cand incep sa se descompuna sau cand sunt topite sau arse sau reciclate, aceste materiale plastice elibereaza carbon, substante chimice nocive si alti contaminanti in atmosfera.
De asemenea, pot contine materiale potential periculoase care ne-ar putea afecta sanatatea. Pe de alta parte, materialele plastice biodegradabile nu elibereaza carbon, si nici alte substante care pot polua.
6. Descompunere naturala
Materialele plastice biodegradabile sunt compostabile, adica se descompun in materiale naturale si se amesteca in sol. Descompunerea are loc prin microorganisme naturale, cum ar fi bacteriile si ciupercile care exista in jur.
Aceste microorganisme metabolizeaza usor materialele plastice si descompun structura plasticului biodegradabil, care este benefic pentru mediu. Unele elemente chiar se descompun, nu in luni sau ani, ci saptamani. In timp ce cumparati, trebuie sa va asigurati din eticheta articolelor bioplastice ca acestea se descompun intr-un timp mai mic.
7. Noua combinatie
In procesul de fabricare a materialelor plastice biodegradabile odata ce materialele naturale sunt transformate in polimeri, ele pot fi amestecate cu cele care au fost fabricate folosind molecule de ulei. Astfel, poate fi micsorat procentul care provine din combustibili fosili, iar acest produs mixt are adesea mai multa rezistenta decat cel obisnuit.
8. Reciclabil usor
Materialele plastice biodegradabile se pot recicla pentru a evita numarul tot mai mare de deseuri de plastic si emisiile de gaze cu efect de sera din productia industriei. Economiile nete de carbon pentru reciclare ar fi de pana la 30%, iar pentru unii cercetatori, economiile ar putea fi de pana la 80% daca am trece la materiale plastice biodegradabile.
9. Cresterea domeniului de aplicare pentru noile industrii
Exista o posibilitate imensa de a castiga bani, in timp ce isi indeplinesc, de asemenea, obiectivul paralel de reducere a emisiilor de carbon si deseuri. China a produs aproximativ 290.000 de tone de materiale biodegradabile in 2016. In afara de consumul intern de aproximativ 130.000 de tone, acestea au exportat restul in cursul acelui an.
Industria valoreaza peste 350 de milioane de dolari. De asemenea, poate crea o noua oportunitate de comercializare, deoarece Compania Coca-Cola a produs deja o sticla bio-plastic pentru a fi utilizata pentru bauturile lor. In acest caz, prima si cea mai importanta cerinta este achizitionarea corecta a tehnologiei.