Ce sunt si de ce apar alergiile?

0 Shares
0
0
0

Unele probleme de alergie – cum ar fi un caz slab de febra de fan – pot sa nu necesite tratament. Uneori, alergiile pot fi controlate prin folosirea ocazionala a unui medicament fara prescriptie medicala.

Cu toate acestea, uneori, alergiile pot interfera cu activitatile de zi cu zi sau pot scadea calitatea vietii. Alergiile pot fi chiar periculoase pentru viata, motiv pentru care ar fi indicat sa faceti o vizita la cabinetul de alergologie de la CaritSanMed Mures, pentru a scapa cat mai repede de alergie.

Ce este o alergie?

Una dintre minunile corpului uman este ca se poate apara impotriva invadatorilor daunatori, cum ar fi virusii sau bacteriile. Dar, uneori, anumiti factori precum substante prea agresive si inofensive, cum ar fi praful, mucegaiurile sau polenul, sunt in mod eronat identificate ca fiind periculoase.

Sistemul imunitar isi reuneste apoi apararea, care include mai multe substante chimice pentru a ataca si a distruge inamicul presupus. In acest proces, pot aparea unele simptome neplacute si, in cazuri extreme, care pot pune viata in pericol pentru persoanele alergice.

Cauza reactiilor alergice

Exista sute de substante obisnuite care pot declansa reactii alergice. Printre cele mai frecvente sunt polenurile din plante, mucegaiurile, praful de uz casnic (acarienii de praf), gandacii, animalele de companie, produsele chimice industriale, alimentele, medicamentele, penele si insectele. Aceste declansatoare se numesc “alergeni”.

Cine dezvolta astm sau alergii?

Astmul si alergiile pot afecta pe oricine, indiferent de varsta, sex, rasa sau factori socio-economici. Desi este adevarat ca astmul si alergiile sunt mai frecvente la copii, ele pot aparea pentru prima data la orice varsta. Uneori simptomele de alergie incep in copilarie, dispar pentru multi ani si apoi pornesc din nou in timpul vietii adulte.

Desi factorii genetici exacti nu sunt inca intelesi, exista o tendinta ereditara de astm si alergii. La persoanele susceptibile, factori precum hormoni, stres, fum, parfum sau alti iritanti de mediu pot, de asemenea, sa joace un rol.

Tipuri de probleme de alergie

O reactie alergica poate aparea oriunde in organism, dar apare de obicei in nas, ochi, plamani, stomac, sinusuri, gat si piele. Acestea sunt locuri in care celulele sistemului imunitar special sunt stationate pentru a lupta impotriva invadatorilor care sunt inhalati, inghititi sau vin in contact cu pielea.

Rinita alergica (Febra Hayului)

Rinita alergica este un termen general folosit pentru a descrie reactiile alergice care au loc in nas. Simptomele pot include stranut, congestie, nas curbat si mancarime ale nasului, ochilor si / sau acoperisului gurii.

Atunci cand aceasta problema este declansata de polen sau matrite de exterior, in timpul primaverii, sau in timpul verii, conditia este adesea numita “febra fanului”. Cand problema este pe tot parcursul anului, ar putea fi cauzata de expunerea la acarieni de acasa, la animalele de casa, la matrite de interior sau la alergeni la scoala sau la locul de munca.

Astm

Simptomele astmului apar atunci cand spasmele musculare ale cailor respiratorii blocheaza fluxul de aer catre plamani si / sau invelisurile tuburilor bronsice devin inflamate. Mucusul excesiv poate bloca caile respiratorii.

Un atac de astm este caracterizat prin respiratie obosita sau restransa, senzatie de strangere in piept, tuse si / sau respiratie suieratoare. Uneori, tusea cronica este singurul simptom. Tulburarea de astm poate provoca doar disconfort usor sau poate provoca atacuri amenintatoare de viata in care respiratia se opreste cu totul.

Atopica si dermatita de contact / urticarie / alergii cutanate

Dermatita atopica si de contact, eczemele si urticaria sunt afectiuni ale pielii care pot fi cauzate de alergeni si de alti iritanti. Adesea, reactia poate dura ore sau zile pentru a se dezvolta, ca in cazul iederii otravitoare.

Cele mai frecvente cauze alergice ale eruptiilor cutanate sunt medicamentele, inteparea insectelor, alimentele, animalele si substantele chimice utilizate acasa sau la locul de munca. Alergiile pot fi agravate de stres emotional.

Antiflexia

Anafilaxia este o reactie alergica rara, potential letala care afecteaza in acelasi timp multe parti ale corpului. Declansatorul poate fi o insecta intestinala, un aliment (cum ar fi alune) sau un medicament. Simptomele pot include:

  • varsaturi sau diaree;
  • scadere periculoasa a tensiunii arteriale;
  • roseata a pielii si / sau urticarie;
  • respiratie dificila;
  • umflarea gatului si / sau a limbii;
  • pierderea constientei.

Frecvent aceste simptome incep fara avertisment si se agraveaza rapid. La primul semn al unei reactii anafilactice, persoana afectata trebuie sa mearga imediat la cabinetul de alergologie de la CaritSanMed Mures.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt căștile antifonice

SanatateCe sunt căștile antifonice?

Când vine vorba de protecţia auzului în medii zgomotoase, căştile antifonice reprezintă o soluție eficientă şi totodată accesibilă.…
Ce sunt carjele ortopedice

SanatateCe sunt carjele ortopedice?

Carjele ortopedice reprezintă un sprijin indispensabil în viața multor persoane care întâmpină dificultăți la mers, fie din cauza…
Cum alegi un laptop?

BlogCum alegi un laptop?

Atunci cand ai nevoie sa iti alegi un echipament pentru acasa fie poti sa iti indrepti atentia spre…