Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera

0 Shares
0
0
0

Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajeraEnergia solara este sursa perfecta de energie, dat fiind faptul ca aceasta poate fi utilizata atat pentru obtinerea energiei electrice folosind panouri solare fotovoltaice, cat si pentru obtinerea energiei termice, folosind panouri sloare termice.

Acestea pot fi panouri nepresurizate pentru apa calda si incalzirea casei, sau panouri presurizate pentru obtinerea apei calde, insa mai exista si panouri solare plane.

Panourile solare nepresurizate este necesar sa fie de fiecare data montate pe partea sudica a acoperisului casei si folosesc panta acoperisului pentru a obtine o inclinatie de 45 grade, dat fiind faptul ca in acest fel razele soarelui urmeaza sa “cada” perpendicular pe tuburile panoului. Panourile solare nepresurizate au dezavantajul in ceea ce priveste montajul ca nu se pot monta pe sol deoarece acestea este necesar sa se situeze deasupra oricarui consumator casnic.

Presiunea minima a coloanei de apa calda este oferita numai de de inaltimea la care este montat panoul. In situatia in care panourile solare nepresurizate nu sunt montate pe partea acoperisului care este orientata inspre sud, atunci panourile nu vor da randamentul dorit dat fiind faptul ca soarele nu le va putea oferi energie pe tot parcursul zilei.

Dezavantajul panourilor solane nepresurizate este acela ca ele nu sunt capabile sa produca apa calda menajera pe tot parcursul anului asa cum este cazul panourilor solare presurizate, ci acestea (panourile solare nepresurizate) ofera apa calda doar din luna martie si pana in luna octombrie. Pentru cei interesati insa de astfel de panouri, este necesar sa mentionam ca panourile nepresurizate au avantajul de a fi mai ieftine decat celelalte tipuri de panouri solare.

Principiul de functionare al panourilor nepresurizate este unul simplu dat fiind faptul ca un astfel de panou solar este alcatuit din tuburi vidate individuale care au rolul de a transfera radiatia solara catre apa.

Deasupra panoului solar se regaseste un rezervor colector. Ei bine, radiatia solara este captata de catre tuburile vidate iar apoi este transformata in energie termica, iar astfel apa din tuburile vidate se incalzeste. Cu cat apa se incalzeste mai tare cu atat densitatea ei scade, iar apa din tuburi se ridica si ajunge in rezervor.

Din momentul in care apa ajunge in rezervor, aceasta este inlocuita cu aceiasi cantitate de aparece, iar din bazinul suspendat deasupra casei, apa calda prin cadere libera coboara in contuctele casei, fara a fi nevoie sa fie impinsa de presiune.

In continuare veti descoperi pe scurt cateva avantaje si dezavantaje ale acestor panouri solare nepresurizate. Asadar, avantajele lor sunt urmatoarele:

  • Aceste panouri sunt cele mai ieftine dispozitive care se folosesc pentru captarea energie solare termice;
  • Nu sunt dependente de reteaua electrica, dat fiind faptul ca utilizarea apei calde se face doar prin cadere libera de la inaltime, motiv datorita caruia panourile solare nepresurizate este necesar sa fie amplasate deasupra celui mai de sus consumator casnic;
  • Vara acopera 100% din necesarul de apa calda menajera, insa pe timp de primvara si toamna aceste panouri nepresurizate acopera doar aproximativ 60% din necesar.

Amortizarea investitiei privind panourile nepresurizate se face in aproximativ 2-3 ani. Dupa ce veti ajunge in acest pas, panourile vor produce apa calda menajera pe care o veti folosi gratuit.

Dezavantajele panourilor nepresurizate:

  • Unul dintre marile dezavantaje este acela ca aceste panouri pot fi montate doar pe acoperisul casei;
  • Apa calda are o presiune mai mica decat cea oferita de panourile presurizate;
  • Panourile ofera apa calda doar de primavara pana toamna.
0 Shares
You May Also Like
Cum alegi un laptop?

BlogCum alegi un laptop?

Atunci cand ai nevoie sa iti alegi un echipament pentru acasa fie poti sa iti indrepti atentia spre…