Cafeaua, cea mai consumata bautura din lume, este uneori acuzata de toate relele, alteori laudata pentru numeroasele sale virtuți. Dar atunci, cafeaua este buna pentru sanatatea ta? Efecte, mod de acțiune, precauții, cantitate maxima de baut… Iti spunem totul.
Definiție: ce este cofeina?
Cofeina este principiul activ al cafelei, o substanța cu acțiuni fiziologice importante deoarece este responsabila de consecințele cafelei asupra organismului tau. Este rapid absorbit și asimilat acolo și efectele sale se manifesta foarte repede in creier. Se elimina in cateva ore prin urina. Reține ca acesta din urma nu este prezent doar in cafea, este prezent și in ceai, cacao, cola (nuci) și anumite medicamente. Si bineinteles, si in capsule cafea Dolce Gusto.
De unde vine cafeaua?
Arborele de cafea este un arbust tropical cultivat pentru fructele sale care conțin pulpa și boabe de cafea verde. Prajirea acestora va dezvolta mirosul atat de cautat și caracteristic cafelei.
Mod de acțiune
Cofeina traverseaza bariera hemato-encefalica. Odata prezenta in creier, neutralizeaza receptorii de adenozina care joaca un rol important in mesajul hormonal. Creșterea rezultata a activitații nervoase determina eliberarea de adrenalina, care influențeaza apoi ritmul cardiac.
Virtuțile și beneficiile cafelei
Iubitorii de cafea o știu bine: consumata fara exces notoriu, cofeina are particularitatea de a stimula sistemul nervos, de aceea joaca un rol in vigilența, mai ales noaptea cand se simte o stare de somnolența permițand o mai buna percepție vizuala și mai bune reflexe.
Cofeina poate ameliora o migrena datorita efectului sau vasoconstrictor, dar in cantitați mari se poate observa efectul opus. Conduce la o imbunatațire a funcțiilor digestive precum stimularea secrețiilor gastrice, crește motilitatea intestinala. In ceea ce privește efectul sau diuretic, nu mai trebuie dovedit. Intr-adevar, cofeina marește puterea urinara. Pentru sportivi, reduce percepția de oboseala. La astmatici, ar imbunatați respirația. Și vești bune, cafeaua ar afecta starea de spirit de dimineața!
Este eficienta impotriva oboselii?
Cafeaua este o bautura buna! „Cafea este un stimulant al sistemului nervos central, deci te va ajuta la stimularea energiei. Iti stimuleaza vigilența, ceea ce ajuta la reducerea senzației de oboseala. Cafeaua iti stimuleaza și funcțiile cognitive, ceea ce iti permite sa „sa fii concentrat”.
Este cafeaua buna pentru inima?
Da! S-a demonstrat ca daca vei consuma trei cani de cafea pe zi, decofeinizata sau nu, reduce riscul de deces din toate cauzele. Consumul de cafea este asociat cu un risc scazut de deces prin boli cardiovasculare, boli coronariene și accident vascular cerebral. Consumul de cafea are un efect pozitiv real in comparație cu persoanele care nu o beau.
Daunele cafelei
Daca o cafeau are beneficii incontestabile pentru sanatate, exista cateva dezavantaje. Intr-adevar, consumul de cafea poate provoca:
- ritm cardiac crescut,
- palpitații la persoanele susceptibile.
- poate potența efectul anumitor medicamente precum aspirina sau anumite antihistaminice.
Vigilența este cheia!
Asocierea sa cu factori de risc precum alcoolul sau tutunul poate avea un impact asupra apariției cancerului.
Cu anumite medicamente, este mai bine sa eviți consumul de cofeina, care este conținuta in cafea.