Peluzele sanatoase sunt frumoase, dar necunoscute pentru multi, dar ofera si avantaje extraordinare pentru mediu. Pentru inceput, acestea previn eroziunea, racesc mediul local si filtreaza poluantii din aer si apa. Cu fundamentul pe care il ofera din punct de vedere estetic si de mediu, ele sunt intr-adevar radacina fericirii (pun destinul).
Realizarea unui gazon sanatos necesita mai mult decat o scurgere de apa si o cositura saptamanala. Este nevoie de cunostinte, pricepere si experienta. Profesionistii de ingrijire a gazonului sunt pregatiti sa aduca peluzele la viata, dar pentru cei care incearca sa creeze un covor verde, sa evite aceste 5 greseli comune de plantare si cateva greseli de ingrijire a gazonului.
Iata asadar 5 greseli pe care sa le eviti in plantarea gazonului:
1. Nu plantati in sezonul nepotrivit
Atunci cand vine vorba despre plantarea gazonului, trebuie luata in considerare clima locala. De preferat ar fi ca in tara noastra, gazonul sa fie plantat la inceputul primaverii, atunci cand temperatura este de maxim 20 de grade.
2. Nu utilizati tratamente chimice si fertilizatori prea devreme
Aceste tratamente chimice sunt necesare, dar la timpul lor. Cum graba strica treaba, aplicarea acestora prea devreme, poate afecta gazonul.
3. Nu ignorati dimensiunile gazonului
Aici matematica este foarte importanta, pentru ca trebuie ca in functie de dimensiunile gazonului, sa calculati numarul de seminte necesar, care urmeaza a fi insamantate.
4. Nu folositi apa in exces
Dupa plantarea semintelor, udarea trebuie facuta in mod uniform, folosind o cantitate moderata de apa. Nu trebuie ca aceasta sa fie sa balteasca deasupra solului.
5. Nu alegeti gazonul la nimereala
Este indicat sa alegeti gazonul in functie de zona, in functie de soare sau umbra, etc.
Acum ca sitti care sunt greselile pe care trebuie sa le evitati la plantarea gazonului, iata alte greseli pe care trebuie sa le evitati cand deja aveti plantat gazonul.
1. Prea multa apa – Fiecare gazon are propriile sale nevoi unice, dar o regula buna este sa presupunem ca nevoile dvs. de gazon de aproximativ un centimetru de apa pe saptamana. Daca nu o obtine natural din ploi, va avea nevoie de putin ajutor. Daca nu aveti un sistem de irigare care sa elimine cat de mult este suficient, amintiti-va ca ierburile prefera udari mai putin frecvente si mai adanci, care dau radacinilor lor o imbibare solida fata de apa superficiala mai frecventa.
2. Taierea prea scurta – Una dintre cele mai mari greseli pe care proprietarii de locuinte le fac in ingrijirea gazonului este cosirea ierbii prea scurt. Pentru multi, cositul excesiv este o incercare de a economisi putina energie sau timp prin taierea ierbii mai scurte, reducand astfel nevoia de cosire.
Acest economisitor de timp prost conceput dauneaza efectiv ierbii, ceea ce face ca sistemele de radacina sa fie superficiale si sa nu poata absorbi toti nutrientii de care au nevoie. Majoritatea tipurilor de iera se descurca cel mai bine atunci cand sunt taiate la 2 ½ pana la 3 inci. Nu indepartati niciodata mai mult de 1/3 din inaltimea gazonului in vreo cosire.
3. Folosirea necorespunzatoare a ingrasamintelor – ingrasamantul aplicat corect ajuta gazonele sa creasca groase si pline, permitand iarba sa fie puternica si capabila sa supravietuiasca buruienile care incearca sa prinda radacini. Dar exista o serie de greseli pe care rookies le face atunci cand aplici ingrasamant.
Multi le aplica in perioada gresita a anului. Majoritatea gazonelor au nevoie de 4-6 aplicari de ingrasaminte pe an si, in general, aplicarea in toamna este cea mai importanta. Cel mai bine este sa fertilizati cand iarba creste. Este necesar insa sa stiti ca prea mult ingrasamant face prea multa frunza de planta si nu va permite radacinilor sa creasca bine. In plus, un exces de ingrasamant poate arde si gazonul.