Ce pot face persoanele in varsta pentru a ajuta la formarea unui echilibru intre raspunsul lor imunitar si cel inflamator?
Solutia ar putea fi diferite uleiuri anti-inflamatorii, cum ar fi uleiul din seminte de chimen negru, utilizat in Orientul Mijlociu timp de secole. In prezent, cercetatorii il gasesc foarte util. Oamenii de stiinta au stabilit ca semintele de chimen negru contin un spectru larg de compusi activi, care asigura un sprijin imunitar amplu si puternic, contribuind la un raspuns inflamator sanatos.
La activitatea inflamatorie normala a corpului contribuie o serie de factori biologici, inclusiv substantele chimice care activeaza celulele cu rol semnalizator si hormonii, acei mesageri chimici ai organismului. Intr-o serie de studii stiintifice, s-a demonstrat ca uleiul din seminte de chimen negru sprijina eficienta normala a acestor factori inflamatorii.
Sprijnirea apararii sistemului imunitar
Ceea ce face, mai exact, uleiul din seminte de chimen negru in sistemul imunitar sanatos in curs de imbatranire este sa sprijine functionarea optima a apararii sistemului imunitar, astfel incat sistemul dumneavoastra imunitar poate orchestra activitatea macrofagelor si a celulelor T helper.
Aceste celule lucreaza impreuna, pentru a identifica si a distruge microbii periculosi si celulele anormale. Cercetarile asupra uleiului din seminte de chimen negru se concentreaza, de asemenea, pe modul in care acest ulei poate sprijini functionarea optima a activitatilor de aparare ale sistemului imunitar.
Uleiul din seminte de chimen negru actioneaza, de fapt, asupra factorilor imunitari, precum si asupra factorilor inflamatorii. Uleiul din seminte de chimen negru vine in sprijinul unui sistem imunitar sanatos, care este tot mai important pe masura ce imbatranim, si faciliteaza un raspuns inflamator sanatos. Un alt nutrient similar este curcumina, care provine din turmeric. Curcumina are unele dintre proprietatile uleiului din seminte de chimen negru. Unii oameni consuma cate putin din ambele.
Turmericul: efecte asupra sanatatii, studiate de specialisti
Ce substanta se afla in turmeric si in pudra de curry, incat atat de multi medici o promoveaza drept un posibil ajutor in imbunatatirea considerabila a memoriei, ajutor concentrat, cel mai probabil, asupra prevenirii bolii Alzheimer? Este curcumina.
Ar trebui sa amestecati un strop de piper negru si un strop de turmeric intr-o bautura sau in mancare inainte de a face o plimbare sau inainte de a face orice tip de exercitii, pentru un plus de energie? Piperul negru ajuta organismul sa absoarba turmericul.
Cine studiaza cucurmina, un ingredient din condimentul turmeric, pentru a vedea ce beneficii asupra sanatatii ar putea avea, in special pentru a vedea daca turmericul si/sau curcumina are capacitatea de a preveni boala Alhzeimer sau alte tipuri de dementa? S-au efectuat studii la UCLA (Universitatea din California, Los Angeles).
Puteti cumpara turmeric din orice supermarket, chiar si in ambalaje mai mari; puteti cumpara turmeric din oricare dintre magazinele alimentare etnice indiene din Sacramento. De asemenea, puteti comanda cucurmina, ingredientul din turmeric care a facut obiectul atator studii, de la majoritatea magazinelor alimentare de sanatate sau online.
Universitatea din California, Davis, din zona regionala Sacramento-Davis, studiaza efectele pe care le au turmericul sau curcumina, ingredientul gasit in turmeric, in ceea ce priveste protejarea creierului de daunele imense cauzate de acumularea unor cantitati de cupru si fier, care pot sau nu pot fi asociate cu dezvoltarea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson.
Poate contribui turmericul la prevenirea bolii Alzheimer prin reducerea placilor de amiloid de la nivelul creierului?
Invitat in cadrul emisiunii “Dr.Oz”, un medic specialist a explicat cum cucurmina, un ingredient din turmeric si curry, ar putea actiona in vederea reducerii / eliminarii placilor de amiloid din creier, placi care pot duce la aparitia bolii Alzheimer.
Intr-o discutie despre cum poate fi evitat riscul aparitiei bolii Alzheimer, Dr. Oz si invitatul sau au prezentat turmericul si pudra de curry drept aliati de nadejde in lupta pentru prevenirea acestei boli.
Curcumina este ingredientul activ din turmeric, un condiment din familia ghimbirului, folosit la gatit si in scopuri medicale. Editia respectiva a emisiunii “Dr. Oz” a relevat faptul ca unii studenti, care urmeaza o dieta etnica bazata pe turmeric / curry, asemanatoare cu ceea ce se mananca de obicei in India, s-au comportat mult mai bine la testele de memorie decat cei care nu au urmat o dieta bazata pe alimente condimentate cu turmeric si curry.
Turmericul este folosit de catre medicii si furnizorii de servicii medicale din culturile asiatice
Curcumina este un ingredient din turmeric, care, uneori, este consumat sub forma de supliment, intrucat se crede ca are proprietati antiinflamatorii, antioxidante si antivirale. In India, de exemplu, puteti cumpara plasturi acoperiti cu turmeric; tot acolo, turmericul este frecvent folosit ca dezinfectant, precum si ca un condiment pus in mancaruri.
In cazul in care consumati alte mancaruri, medicamente sau suplimente care sunt considerate anticoagulante (cum ar fi uleiul de peste) sau o aspirina pe zi, trebuie sa fiti constienti de faptul ca curcumina poate creste riscul de sangerare necontrolata daca este administrata impreuna cu aspirina, anticoagulante (heparina), medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, si medicamente antitrombotice.
Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Tufts, Boston, Massachusetts, finantat printr-o subventie din partea Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite si lansat catre mijloacele mass-media pe 18 mai 2009, curcumina, polifenol important gasit in turmeric, pare sa aiba capacitatea de a reduce cresterea in greutate la soareci si de a suprima cresterea tesutului adipos la soareci si la modelele de celule . Dar poate opri, de asemenea, cresterea in greutate la oameni?
Cercetatorii de la Centrul de Cercetare a Nutritiei Umane Jean Mayer, de la Universitatea Tufts, au studiat soareci hraniti cu diete bogate in grasimi si suplimentate cu cucurcumina si culturi de celule incubate cu curcumina. Asma Ejaz, un student absolvent care a lucrat la acest proiect a primit, de asemenea, o finantare prin bursa din partea Comisiei pentru Invatamant Superior din Pakistan.
Turmericul si un ingredient pe care il contine, curcumina, au fost studiate, in trecut, in ceea ce priveste prevenirea bolii Alzheimer. Acum, acest nou studiu se concentreaza pe prevenirea cresterii in greutate. Potrivit unui comunicat de presa al Universitatii din Tufts, din 18 mai 2009, “Cresterea in greutate este rezultatul dezvoltarii si extinderii tesutului adipos, ceea ce nu se poate intampla pana cand nu sunt formate noi vase de sange, proces cunoscut sub numele de angiogeneza”, a precizat autorul principal, Mohsen Meydani, doctor in medicina veterinara si director al Laboratorului de Biologie Vasculara la HNRCA USDA.
“Conform datelor noastre, curcumina are capacitatea de a suprima activitatea angiogenica in tesutul adipos al soarecilor hraniti cu diete bogate in grasimi”. Meydani a continuat: “Un lucru important: nu stim daca aceste rezultate pot fi replicate la om, deoarece, din cate stim, nici un studiu nu a fost efectuat.”
Turmericul este cunoscut pentru aroma pe care i-o ofera pudrei de curry
Una dintre componentele sale este curcumina, un tip de fitochimic cunoscut ca polifenol. Rezultatele cercetarii sugereaza ca fitochimicalele, care sunt substante chimice gasite in plante, par sa ajute la prevenirea bolilor. O componenta bioactiva a turmericului, curcumina, este rapid absorbita, in vederea utilizarii sale de catre organism.
Meydani si colegii sai au studiat soarecii hraniti cu diete bogate in grasimi timp de 12 saptamani. Dieta bogata in grasimi a unui grup a fost suplimentata cu 500 mg de curcumina / kg dieta; celalalt grup nu a consumat deloc curcumina. Ambele grupuri au mancat aceeasi cantitate de mancare, ceea ce a indicat faptul ca curcumina nu a afectat apetitul, insa soarecii hraniti cu dieta suplimentata cu curcumina nu au luat la fel de mult in greutate ca soarecii care nu au fost hraniti cu curcumina.
“Curcumina parea sa fie responsabila pentru nivelul scazut de grasime corporala la grupul care a primit dieta suplimentata”, a mentionat Meydani, care este, de asemenea, profesor la Scoala Friedman pentru Stiinta si Politica Nutritiei din Tufts. “Am observat, la acei soareci, o suprimare a densitatii microvaselor din tesutul adipos, semn al unei cresteri mai lente a vaselor de sange si, prin urmare, un nivel scazut al expansiunii grasimii. In cazul acelor soareci, am constatat, de asemenea, un nivel mai scazut al colesterolului din sange si al grasimii din ficat. In general, angiogeneza si acumularea de lipide in celulele de grasime contribuie la cresterea tesutului gras (adipos).”
In numarul din luna mai, 2009, al publicatiei “Journal of Nutrition”, autorii mentioneaza despre rezultate similare in cazul culturilor de celule. In plus, curcumina parea sa interfereze cu expresia a doua gene, lucru care a contribuit la evolutia angiogenezei atat in cazul modelelor de celule, cat si in cazul rozatoarelor.
“Din nou, pe baza acestor date, nu putem spune daca curcumina ar putea preveni cresterea tesutului adipos la oameni”, a precizat Meydani. “Mecanismul sau mecanismele prin care curcumina pare sa afecteze / influenteze tesutul adipos trebuie sa fie investigate in cadrul unui studiu clinic randomizat care implica oameni.”
Turmericul si studiile axate pe capacitatea sa de a preveni boala Alhzeimer
Cum ar fi daca, aflati in incapacitatea de a lupta cu poluarea mediului in care traiti, ati apela la turmeric sau la curcumina pentru a preveni aparitia bolii Alzheimer? Curcumina este un ingredient natural gasit in turmeric.
Potrivit unui alt studiu, publicat in august 2009, in “Journal of Alzheimer’s Disease” si mentionat intr-o completare adusa de catre Lee Swanson, intitulata “Combinatia dintre vitamina D si curcumina ofera creierului un plus de sanatate”, o combinatie intre vitamina D3 si curcumina (ingredientul din turmeric) poate stimula sistemul imunitar, ajutandu-l sa curete placile de proteine asociate bolii Alhzeimer, noteaza studiul.
Actualizarea studiului a raportat ca datele si informatiile, publicate in “Journal of Alzheimer’s Disease” pot duce la noi abordari in ceea ce priveste prevenirea bolii Alzheimer, prin administrarea de vitamina D3 singura, sau in combinatie cu curcumina naturala sau sintetica, pentru a stimula sistemul imunitar in protejarea creierului impotriva placilor de beta amiloid. Curcumina se gaseste in turmeric sau este extrasa din turmeric.
In cadrul studiului care are ca subiect curcumina, exista speranta ca turmericul si / sau curcumina extrasa din turmeric, sa ajute la prevenirea bolii Alzheimer. “Speram ca vitamina D3 si curcumina, ambele nutrienti naturali, ar putea oferi noi posibilitati de prevenire si tratament pentru boala Alzheimer”, a precizat Dr. Milan Fiala, de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).
Celulele monocite, care se transforma in celule macrofage si, la randul lor, stimuleaza sistemul imunitar, au fost izolate de la probele de sange prelevate de la noua pacienti cu Alzheimer, un pacient cu insuficienta renala usoara cognitiva si trei subiecti sanatosi de control.
Macrofagele au fost apoi incubate cu beta-amiloid, vitamina D3 si curcumina naturala sau sintetica. Curcumina naturala s-a dovedit a fi slab absorbita, ceea ce o face mai putin eficienta decat curcuminoidele sintetice, au spus cercetatorii. “Credem ca unii dintre noii compusi de sinteza vor actiona asupra deficitului de curcumina si vor imbunatati eficacitatea terapeutica”, a precizat John Cashman, de la Institutul de Cercetare Umana Biomoleculara.
Ce imbunatateste curcumina
S-a demonstrat capacitatea curcuminoizilor de a consolida legarea placilor de bata amiloid de macrofage; de asemenea, la cei mai multi dintre pacienti, vitamina D ar putea stimula puternic asimilarea si absorbtia de beta-amiloid in macrofage.
Cercetarile anterioare, efectuate de aceiasi oameni de stiinta, au stabilit ca exista doua tipuri de pacienti cu Alzheimer: pacientii de tip I, care raspund pozitiv la curcuminoide, si pacientii de tip II care, dinpotriva, nu reactioneaza pozitiv. Acest lucru depinde de genele MGAT III si TLR-3, care sunt asociate cu capacitatea sistemului imunitar de a ingera mai bine beta-amiloid, au spus cercetatorii.
“Din moment ce vitamina D si curcumina actioneaza diferit asupra sistemului imunitar, putem constata ca o combinatie a celor doua sau fiecare, utilizata in mod individual, poate fi mai eficienta, in functie de fiecare pacient in parte” a spus Fiala.
Cerctatorii de la UCLA (Universitatea din California, Los Angeles) au subliniat faptul ca cercetarea este inca in stadiu incipient si ca nici o doza din cele doua (fie de vitamina D, fie de curcumina) nu poate fi recomandata in acest moment. Ei au mentionat faptul ca au in plan efectuarea unor studii mai vaste axate pe asocierea dintre vitamina D si curcumina.
Este adevarat ca cercetarea incepe sa arate ca un ingredient, un element nutritiv (fitochimic) din turmeric, numit “curcumina”, regreseaza, incetineste sau chiar ajuta la prevenirea bolii Alzheimer intr-un stadiu precoce (incipient)? Este rata mica inregistrata a cazurilor de Alhzeimer si a altor tipuri de dementa datorata adaugarii, zi de zi, a unei mici cantitati de turmeric si curry in dieta obisnuita?
Pe de alta parte, la Conferinta Internationala pentru Cercetarea Afectiunii Alzheimer, organizata la Chicago, un subiect care ar fi facut obiectul unei dezbateri utile ar fi fost: oare unele dintre marile companii de medicamente, care desfasoara activitati de cercetare in India sau oriunde altundeva, cercetari axate pe boala Alhzeimer, se afla in concurenta cu intreprinderile care vand condimente consumatorilor?
De exemplu, este posibil ca marii producatori de medicamente din India sa investigheze si apoi sa ajunga la concluzia ca, probabil, turmericul nu este chiar atat de bun si ca, poate, acel element din turmeric, curcumina, sa nu opreasca evolutia bolii Alzheimer. Pentru ca, in cazul in care companiile de medicamente din orice tara ar recunoaste deschis ca acel ingredient din turmeric, curcurmina, este un aliat de nadejde in lupta pentru prevenirea bolii Alzheimer, poate ca oamenii nu s-ar mai grabi sa cumpere medicamente.
Companiile de medicamente pot rade cat vor de turmeric. Acestea vor sa vanda medicamente comerciale doar pentru a face bani. Va trebui sa platiti pentru a obtine informatii, sau cel putin punctul lor de vedere. Si, apoi, uitati-va in partea opusa si comparati cercetarea medicinei preventive cu extractele si alimentele. Observati rezultatele investigatiilor ambelor parti. Asadar, cercetatorii marilor companii cerceteaza turmericul, sau propriile medicamente comerciale? Sau ambele in acelasi timp?
Noii compusi ai turmericului, subiectul stirilor
Acestea sunt doar cateva intrebari asupra carora trebuie sa reflectam, pe masura ce activitatile de cercetare continua in diverse tari. Credeti in articolele bazate pe cercetari, din reviste precum “Life Extension”, sau in materialele de marketing din ambele parti? Este, oare, cercetarea validata? Dublu-oarba? Cine a finantat cercetarea si de ce?
Cercetatori stiintifici din intreaga lume investigheaza afectiunile pentru care este cautata, cerutasi folosita curcumina, printre care se numara lupta impotriva cancerului, artrita, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, osteoporoza, dar investigheaza si regresul sau diminuarea proceselor patologice care stau la baza bolii Alzheimer. Daca turmericul este atat de grozav, atunci de ce atat de multi oameni de stiinta cerceteaza atat de mult timp beneficiile pe care le are asupra sanatatii?
Companiile de medicamente vor spune ca in India sau in alta tara s-a inregistrat o incidenta mai mica a bolii Alzheimer. Dar cuvantul cheie este “inregistrat”. Producatorii de medicamente trebuie sa se asigure ca oamenii le cumpara medicamentele din India sau din orice alta tara in care s-a “inregistrat” o rata mai mica a bolii Alzheimer decat in Statele Unite ale Americii sau Europa.
Producatorii de medicamente si cercetatorii lor ar putea spune ca medicii se opun deciziei de a stabili un diagnostic “oficial” al bolii Alzheimer doar pentru ca in India are un stigmat social puternic. Asta e explicatia pe care s-ar putea sa o primiti daca intrebati cercetatorii de medicamente comerciale… si anume, ca medicii sunt dispusi sa raporteze / inregistreze o incidenta scazuta din cauza stigmatizarii sociale.
Ca occidental, nu stiti daca medicii din tara respectiva sau din orice alta natiune nu prezinta rapoartele complete doar pentru ca este vorba despre un stigmat social. S-ar putea sa nu stiti obiceiurile. Spre cine sa va indreptati increderea? Spre companiile de medicamente? Sau spre cercetatorii occidentali, care sustin ca nu exista nici un stigmat social din cauza ratei ridicate de Alzheimer in Occident? Poate ca este condimentul care ajuta, poate ca nu. Poate cauza dementei o reprezinta consumul de carne, sau poate ca nu. Teoriile pot conduce la confuzie. Asadar, urmati-va instinctul.
Cercetarea medicala occidentala sau orientala: cat de accesibile sunt aceste studii americanilor?
Va trebui sa apelati la oamenii de stiinta occidentali, specializati in profilaxie (prevenire), oameni de stiinta care nu lucreaza pentru marile companii de medicamente. Ce studiaza acesti cercetatori? In ceea ce priveste boala Alzheimer, intrebati-va daca acestia testeaza curcumina, extrasa din turmeric, pentru afla daca are sau nu capacitatea de a contribui la regresul bolii Alzheimer in faza incipienta sau chiar capacitatea de a preveni boala Alzheimer sau alte tipuri de dementa.
O sa trebuiasca sa analizati incidenta bolii Alzheimer in tarile in care nu este un stigmat social si unde oamenii sunt, in mare parte, vegetarieni sau chiar vegani, iau suplimente si folosesc turmeric sau orice alt ingredient similar. La celalalt capat al anchetei se afla medicii, care sunt in cautarea dovezilor ca boala Alzheimer este cauzata de consumul de carne. Iata cateva exemple, dintr-o varietate de carti. Care este parerea sau teoria dumneavoastra? Exista un leac alimentar?
Curcumina este extrasa din turmeric. Intrebati-va care este motivul pentru care atat turmericul cat si pudra de curry, care contine turmeric, au prorietati antimicrobiene, contribuind, totodata, la eliminarea placilor din creier? Ce arata, de fapt, acum cercetarile? Sau este vorba doar despre comercializarea curcuminei? Care sunt cele mai recente stiri?
Organizatia Mondiala a Sanatatii a prelevat mostre din cateva feluri de mancare vegetariana. Motivul sa fie oare curry-ul, turmericul, sau faptul ca nu foarte multi oameni din India consuma carne rosie? Studiul efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii a constatat, in sate, o incidenta a bolii Alzheimer sub 1% la persoanele in varsta de peste 65 de ani. Ce se afla, de fapt, in turmeric, incat este principalul ingredient al pudrei de curry? Este doar curcumina, sau intregul aliment, turmericul, amestecat cu alte mirodenii care conlucreaza?
Este curcumina, compusul fitochimic. In SUA, curcumina este vanduta, sub forma de capsule, in magazine alimentare de sanatate si online si promovate in articole din “Life Extension Magazine”. Insa in India, acolo unde medicii raporteaza ca rata bolii Alhzeimer este de 4,4 ori mai mica decat in raiul burgerilor, SUA, oamenii din aceste sate indiene foloseau o cantitate mica de turmeric in mancarurile lor condimentate cu pudra de curry. Ei nu au extras curcumina. Cu toate acestea, curcumina este obiectul cercetarilor.
Analizarea studiului concentrat pe curcumina, realizat de catre Departamentul Veteran Affairs de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA)
Urmatorul pas ar fi sa parcurgeti studiul realizat de catre Departamentul Veteran Affairs de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA). Aceasta cercetare a demonstrat inca o data toxicitatea redusa a curcuminei si arata capacitatea acestui compus de a preveni boala Alzheimer. Curcumina este, de asemenea, studiata pentru potentialul sau impotriva cancerului.
Cu toate acestea, nu exagerati cu consumul de turmeric. O lingurita intr-o oala de tocana este perfect. Daca, insa, adaugati zilnic o lingura de turmeric in mancare, foarte curand ficatul dumneavoastra va incepe sa produca mult mai multa bila, poate prea multa bila si stres pentru ficat. Albul ochilor poate incepe sa se ingalbeneasca.
Acest lucru ar putea crea confuzie, iar medicul dumneavoastra ar putea crede ca ingalbenirea albului ochilor s-ar datora bolii Wilson (cauzata de acumularea excesiva de cupru in organism). Medicul dentist va va spune ca cerul gurii este galben, sfatuindu-va sa consultati un medic si sa va faceti analize detaliate la ficat. Limitati-va, asadar, la includerea unei cantitati mici de turmeric in dieta dumneavoastra, cu exceptia faptului in care va aflati sub supraveghere medicala sau va sunt efectuate analize la bila hepatica.
Este indicat sa consumati curcumina sub forma de capsule? Asta depinde doar de dumneavoastra si de medicul dumneavoastra sau de doctorul specialist naturopat, in functie de modul in care curcumina afectează bila hepatica si orice alt aspect al sanatatii dumneavoastra. Desigur, in India, turmericul, al carui ingredient principal este curcumina, a fost folosit timp de sase mii de ani.
Este un antiinflamator. In India de astazi, turmericul este folosit ca o pasta, care se aplica pe piele pentru a diminua sau elimina semnele varicelei, dar si alte eruptii cutanate. Turmericul este antimicrobian. Chiar si pardoselile spitalelor din India si Sri Lanka sunt, de multe ori, spalate cu turmeric si apa pentru a fi dezinfectate.
In medicina ayurvedica din India, se crede ca turmericul vindeca inflamatiile din organism. Asadar, ati putea folosi, ca viitoare sursa de cercetare, alte detalii recente ale studiului realizat de catre Departamentul Veteran Affairs de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).
Asadar, cine va incepe un studiu clinic? Iar acest studiu clinic, in cazul in care va fi initiat, va avea din nou ca subiect voluntari sanatosi, sau va viza persoanele in varsta de peste 65 de ani, cu o varietate de probleme?
Oamenii de stiinta trebuie, cu adevarat, sa afle ce doze sigure de curcumina sau turmeric sunt necesare. Turmericul este un condiment pe care oamenii il pun in mancaruri, nu un medicament. Deci, poate un condiment pus in mancare sa contribuie la regresul sau prevenirea bolii Alzheimer si altor forme de dementa? Care sunt aceste forme?
Mai exact, curcumina, gasita in turmeric, inhiba formarea fragmentelor de proteine mai bine decat majoritatea medicamentelor testate in acel moment ca tratamente pentru boala Alzheimer. Punctele forte ale curcuminei sunt greutatea sa moleculara mica si structura sa polara. Curcumina trece de bariera sange-creier, avand ca tinta beta-amiloizii, care formeaza placile senile in scoarta cerebrala, placi specifice bolii Alzheimer. Atunci cand cucurmina se leaga de amiloizi, acestia nu se mai pot deplasa si, implicit, nu mai pot agrava boala Alzheimer.
Stim ca turmericul este un antioxidant si un antiinflamator. Iar la creierul inflamat al unui bolnav de Alzheimer s-a observat oxidarea.
Ceea ce isi doresc oamenii este o metoda sigura de prevenire si un tratament sigur pentru Alzheimer si pentru alte tipuri similare de dementa, utilizand, mai degraba, un condiment sau aliment, decat un medicament cu efecte secundare mai grave, care doar amana, in loc sa regreseze boala. Si, in propria dumneavoastra lectura sau cercetare in calitate de consumator, urmariti raportul calitate-pret.
Cine finanteaza aceste studii?
Fundatia “Siegel Life”, Departamentul Veterans Affairs, Asociatia Alzheimer (Alzheimer’s Association), Centrul de Cercetare a Bolii Alzheimer din cadrul Universitatii din California, Los Angeles (UCLA Alzheimer’s Disease Research Center), dar si donatori privati au finantat respectiva cercetare, al carui obiect este curcumina.
Asigurati-va ca brandul dumneavoastra de turmeric nu este importat sau nu contine plumb in exces
Furnizorii de servicii medicale s-au confruntat, de asemenea, in California, cu cazuri de saturnism (intoxicatie cronica cu plumb), ca urmare a expunerii la condimente si pulberi indiene. Unele suplimente pe baza de turmeric si curcumina nu au reusit sa obtina o recenzie de calitate. Anul trecut, ConsumerLab.com a descoperit ca 20% dintre suplimentele pe baza de turmeric selectate pentru testare contineau cu 15% mai putin decat ceea ce era prevazut pe eticheta.
Revista “Science” a raportat, de asemenea, ca includerea curcuminei (componenta a turmericului) in dieta soarecilor ajuta la ameliorarea simptomelor de fibroza chistica. De asemenea, un studiu al Asociatiei Americane pentru Diabet sugereaza ca turmericul poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.
Turmericul asociat cu toate cazurile din California nu a fost vandut in magazinele locale, ci a fost obtinut direct din India, Nepal si Bangladesh. Intrucat stocurile de turmeric se aflau in saci nemarcati, identificarea unui producator sau a unui distribuitor a fost, practic, imposibila.
In cazurile de intoxicatie cu plumb de la condimente indiene precum turmericul, din Alameda, California, problema a reprezentat-o turmericul. Departamentul de Sanatate Publica California a identificat cazuri de saturnism (intoxicatie cronica cu plumb) asociate cu condimente contamintate cu plumb, printre care praf de chili si turmeric, conform Childhood Lead Poisoning Prevention Branch.
In California, s-au depistat cazuri de saturnism la adulti, copii si la o femeie insarcinata. Intoxicatia cu plumb a survenit in urma consumului de turmeric
Administratia Alimentelor si Medicamentelor (U.S. Food and Drug Administration) a stabilit limita maxima de expunere la 6 micrograme pe zi (mcg / zi) pentru copii si 75 mcg / zi pentru adulti. Condimentele indiene si pulberile ceremoniale au intrat in lista lunga a surselor in care au fost gasite cantitati de plumb. Studiul din revista “Pediatrics” a identificat condimentele indiene si pulberile culturale drept cea mai recenta sursa a saturnismului.
In acel studiu din revista “Pediatrics”, sunt descrise patru cazuri de intoxicatie cu plumb (saturnism) la copii, intoxicatie cauzata de condimente indiene sau pulberi culturale. Expunerea cronica la condimente si pulberi culturale poate duce la cresterea nivelului de plumb din sange.
O mare parte dintre produsele culturale contineau > 1 pg / g de plumb, iar o parte din sindoor (pudra cosmetica de culoare rosie-portocalie, aplicata de catre femeile indiene casatorite pe cararea parului) continea niveluri extrem de ridicate de plumb bioaccesibil. Medicii ar trebui sa efectueze frecvent teste si controale de rutina, inainte de expunerea oamenilor la aceste produse.
Cum ajunge plumbul in aceste condimente?
Studiul din revista “Pediatrics” a fost intreprins dupa ce s-au depistat mai multe cazuri de saturnism la copii indieni din Boston. Cum ajunge plumbul in aceste condimente? De fapt, plumbul poate patrunde in mirodenii daca acestea sunt cultivate in sol contaminat cu plumb sau poate fi adaugat din greseala in timpul procesului de fabricatie sau de uscare.
De asemenea, poate fi adaugat in mod intentionat, pentru a da produsului culoare si un plus de greutate. Unii furnizori de servicii medicale au observat, de asemenea, ca multe dintre aceste produse sunt aduse in Statele Unite atunci cand oamenii se intorc in tarile lor de origine sau atunci cand familiie lor vin sa-i viziteze aici. Multi oameni care doresc sa economiseasca bani perfera sa cumpere turmeric organic din magazinele alimentare etnice, care importa mirodenii din India si din alte tari, decat sa il achizitioneze din magazinele locale de produse alimentare de sanatate si din pietele alimentare, unde pretul sau este mai ridicat.
Condimentele indiene importate: Cine le testeaza pe toate, pentru a verifica excesele de plumb?
De exemplu, multe piete alimentare indiene si magazine alimentare etnice din Sacramento vand o mare varietate de branduri si amestecuri de curcuma si curry. De obicei, etichetele sunt in limba engleza. Iar o punga mare de turmeric are un pret considerbil mai mic in comparatie cu o sticluta de turmeric organic, vanduta in supermarketuri sau magazine alimentare.
De unde stiti ce branduri au fost testate in vederea verificarii exceselor de plumb, chiar daca platiti o suma mai mare de bani pentru o sticluta de turmeric organic sau daca achizitionati capsule pe baza de curcumina sau turmeric, sub forma de suplimente, de la diferite companii producatoare de vitamine si suplimente? De unde stiti cine a testat si masurat condimentele, in vederea depistarii capacitatii de biodisponibilitate, absorbtie si in vederea depistarii continutului de plumb sau alte metale toxice, care ar fi putut proveni de la solul in crestere sau adaugate ca umplutura sau agent de colorare?
Consumer Lab a testat turmericul si curcumina, in vederea verificarii continutului de plumb
Cea mai mare problema cu turmericul este ca plantele de turmeric care au fost testate contineau un nivel scazut de compusi curcuminoizi. Iar curcumina, conform constatailor, se remarca cel mai mult prin calitatile si beneficiile sale antiinflamatorii asupra sanatatii, cu atat mai mult cu cat aceste beneficii apar in urma consumarii unei cantitati mici de curcumina, gasita, de obicei, in turmeric.
Suplimentele care contin planta de turmeric sau compusul sau cheie, curcumina, au devenit populare in Statele Unice ale Americii. ConsumerLab.com a avertizat ca doua din zece produse pe baza de turmeric, selectate recent pentru a li se testa calitatea, ofera doar 7,7% si, rsespectiv, 14,7% din compusii curcuminoizi la care se asteptau clientii. Cu toate acestea, spre deosebire de unele suplimente pe baza de turmeric testate in trecut, nici unul dintre produsele testate recent nu a depasit limitele stricte pentru contaminarea cu plumb si cadmiu.
S-a dovedit ca turmericul are activitati antiinflamatorii si antioxidante
Cercetarile recente s-au axat pe curcuminoizi, compusii specifici ai turmericului; printre acestia se numara si curcumina, care ii confera turmericului culoarea de un galben-portocaliu intens. Studiile sugereaza ca acesti curcuminoizi ar avea un rol in tratarea unei game de boli, inclusiv colita ulcerativa, artrita reumatoida si uveita anterioara cronica (o boala autoimuna a ochiului), precum si in tratarea indigestiei.
Potrivit revistei “Nutrition Business”, vanzarile de suplimente pe baza de turmeric si curcumina au crescut la 59 milioane de dolari in 2009, de la 43 milioane de dolari in 2008. Mai intai, insa, trebuie sa va asigurati ca turmericul pe care il utilizati contine curcumina pura.
De unde stiti ca in compozitia produsului din turmeric pe care il veti primi se afla curcumina autentica?
Produsele care au picat testul la care au fost supuse de catre Consumer Lab.com furnizeaza doar o mica parte din dozele estimate pe etichete. O alta problema este slaba absorbtie a curcuminei. Aveti nevoie de produse special formulate, care va pot arata cum va fi absorbit produsul. Iar testarea trebuie sa dovedeasca biodisponibilitatea.
ConsumerLab.com a calculat costul obinerii unei doze de 500 mg de curcuminoizi, cost care a variat de la 13 centi la 52 centi; s-au luat in considerare produsele care au trecut testul, unele dintre acestea contribuind la cresterea biodisponibilitatii.
Pentru cele doua produse care au picat testarea, costurile au variat intre 3,44 dolari si 7,88 dolari, din cauza cantitatilor mici de curcuminoizi continute.
Raportul ConsumerLab.com este disponibil pe pagina dedicata recenziilor despre suplimentele pe baza de turmeric si cucurmina. Sunt incluse informatii / date despre zece produse selectate de ConsumerLab.com, precum si despre sase produse care au trecut Programul de Certificare Voluntara al ConsumerLab.com (ConsumerLab.com’s Voluntary Certification Program).
Printre produsele examinate de catre Consumer Lab.com se numara: Advance Physician Formulas Curcumin, Doctor’s Best Curcumin C3 Complex cu Bioperina, Doctors Purest Ageless Cures Curcumin C3 Complex, Douglas Laboratories Ayur-Curcumin, GNC Herbals Plus Standardized Curcumin, Jarrow Formulas Curcumin 95, Life Extension Super Curcumin cu Bioperina, Natural Factors Turmeric si Bromelain, Naturally Enhanced Absorption Curcu-Gel si Curcu-Gel Ultra, Nature’s Life Turmeric Ginger Joint Ease, Nature’s Way Turmeric, Paradise Herbs & Essentials Turmeric, Solgar Turmeric Root Extract, Swanson Superior Herbs Curcumin, si Vitamin Shoppe Standardized Herbs Turmeric Extract.
Consultati raportul realizat de Consumer Lab, care va ofera informatii cu privire la utilizarea suplimentelor pe baza de turmeric si curcumina, inclusiv dozele indicate, aspecte ale biodisponibilitatii si posibile efecte secundare. ConsumerLab.com este un important furnizor de informatii necesare consumatorilor; platforma ofera, de asemenea, evaluari independente ale produselor care afecteaza sanatatea si nutritia.
Pe Consumer Lab sunt disponibile recenzii ale tipurilor populare de vitamine, suplimente si medicamente generice. Abonarea la ConsumerLab.com este disponibila online. Compania este privata, sediul sau avandu-si locatia in Westchester, New York.
Aceasta companie nu are drept de proprietate sau interes vis-à-vis de companiile care produc, distribuie, sau vand produse de larg consum. Puteti, de asemenea, sa va abonati la rapoartele Consumer Lab, astfel incat sa puteti vedea rezultatele obtinute in urma testarii diferitelor branduri.