Importanța Omega 3, 6, 7 și 9 pentru sănătate

Importanța Omega 3, 6, 7 și 9 pentru sănătate

Ce sunt acizii grași?

Acizii grași sunt implicați în metabolismul nostru și există mai mult de șaptezeci de tipuri diferite de acizi grași. Sunt molecule bioactive cu funcții duble pentru organism: furnizează energie și acționează ca regulatori ai proceselor metabolice importante.

Acizii grași sunt împărțiți în trei tipuri: acizi grași saturați, acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați.

Omega 3 și 6

Dintre acizii grași polinesaturați (PUFAs Poly-Unaturated Fatty Acids), găsim doi acizi grași esențiali pentru procesele metabolice ale organismului și care nu pot fi sintetizați de organism și trebuie furnizați prin alimentație: acidul linolenic (omega-3) și acid linoleic (omega-6).

Acizii grași polinesaturați sunt deosebit de importanți în reglarea funcției creierului, inimii, membranelor, retinei, ficatului, rinichilor, pielii, mucoaselor, glandelor suprarenale și gonadelor. Sunt esențiale pentru a rămâne sănătoși. De asemenea, sunt necesare pentru metabolismul colesterolului.

Acizi grași din dietă

Din punct de vedere nutrițional, le putem împărți în două mari categorii:

• Acizi grași neesențiali pe care organismul îi poate sintetiza.

• Acizi grași esențiali, trebuie neapărat furnizați prin alimentație. Trebuie avut în vedere echilibrul lor cantitativ și calitativ, deoarece acest lucru este esențial pentru sănătate. Aici găsim așa-numitul Omega.

Cum obții acizi grași pentru corpul tău?

Organismul uman nu poate sintetiza acizi grași polinesaturați esențiali, așa că ne bazăm în principal pe dietă și suplimente pentru a le obține.

Principalele surse alimentare de acizi grași esențiali pe bază de plante sunt: ​​acidul linoleic (LA), cerealele precum semințele de susan, majoritatea uleiurilor vegetale precum floarea soarelui, șofranul și porumbul; pentru acid alfa-linolenic (ALN), ulei de canola, semințe de in și legume cu frunze verzi precum uleiul de canola, nuci precum macadamia și purslane.

Bogat in acizi grași polinesaturati omega-3, pestele gras este o sursa excelenta de proteine ​​si minerale și poate fi folosit ca aliment de referință pentru o dietă sănătoasă pentru inimă.

Ce tipuri de Omega există?

Omega sunt clasificați ca acizi grași esențiali și sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului.

Cele mai cunoscute omega sunt acidul alfa-linolenic (familia omega-3) și acidul linoleic (familia omega-6). Cu toate acestea, alți membri ai familiei omega, cum ar fi omega 9 și omega 7, se completează bine și adaugă valoare sănătății tale.

Beneficiile omega 3 6 7 9 :

Omega-3:

Cel mai tipic omega-3 este acidul alfa-linolenic, care este un precursor al altor acizi grași omega-3, DHA și EPA. DHA (acidul docosahexaenoic) și EPA (acidul eicosapentaenoic) au proprietăți de sănătate foarte importante precum menținerea normală a trigliceridelor din sânge, a funcției inimii și a tensiunii arteriale.

În plus, DHA contribuie la dezvoltarea normală a creierului la fetuși și la copiii alăptați.

Omega 6:

Acidul linoleic este un precursor al altor acizi grași pe care organismul îi sintetizează în ficat: acid gama linoleic (GLA) și acid dihomogamma linoleic (DGLA). Acidul linoleic ajută la menținerea nivelului normal de colesterol și este necesar pentru creșterea și dezvoltarea normală la copii.

Omega 7:

Se găsește în diferite grăsimi animale, uleiuri vegetale și uleiuri marine. De asemenea, este foarte concentrat în ulei de macadamia (Macadamia integrifolia) și ulei de cătină (Hippophae rhamnoides). Acidul palmitoleic (omega 7) este o componentă comună a țesutului adipos uman, deși se găsește în concentrații mai mari în ficat.

Omega 9:

Acid oleic este un acid gras mononesaturat tipic din uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui și avocado. Acesta ajută la menținerea nivelului normal de colesterol LDL din sânge.

Exit mobile version