Carnea de pui are o valoare nutritiva ridicata si ofera cantitati mari de vitamine – importante in special pentru functionarea sistemului nervos (niacina, riboflavina, piroxina) si minerale precum zincul, fierul si potasiul.
Este saraca in grasimi, inclusiv, ceea ce este deosebit de important, saraca in acizi grasi saturati. Acizii grasi nesaturati care apartin grupului EFA (acizi grasi nesaturati esentiali) domina si au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular.
De asemenea, este saraca in calorii. O portie (100 g) de piept de pui fara piele ofera aproximativ 100 kcal, pulpele (fara piele) aproximativ 130 kcal si carcasa aproximativ 160 kcal. Pentru comparatie, aceeasi cantitate de carne de porc este in medie de aproximativ 260 kcal, in timp ce valoarea calorica a carnii de vita variaza de la 110 kcal la 220 kcal (piept), ajungand deseori la valori chiar mai mari.
Are un continut ridicat de proteine sanatoase, oferind un set complet de aminoacizi esentiali pentru organism, inclusiv asa-numitii exogeni, pe care corpul nu le poate produce singur.Este usor digerabila si recomandata in dieta persoanelor cu tract digestiv delicat, adica copii si varstnici sau cei cu probleme de sanatate.
Consumul de 100 g file de piept de pui acopera cererea de vitamina PP (niacina) in aproape 90%. Aceasta vitamina afecteaza functionarea sistemului nervos, iar lipsa acesteia poate contribui la dezvoltarea problemelor de adormire, anxietate si chiar depresie. De asemenea, este importanta pentru mentinerea unui aspect sanatos al pielii, protejand-o impotriva rugozitatii, decolorarii sau tendintei de crapare. De asemenea, participa la transformarea nutrientilor si la eliminarea colesterolului in exces din artere.
Pulpa de pui ofera multa vitamina. B2 si zinc. Consumul unei portii de pulpa (100 g de produs fara piele) acopera nevoia organismului de vitamina B2 in peste 20%, iar de zinc in aproximativ 18%. Vitamina B2 are o mare importanta, printre altele pentru buna functionare a sistemului nervos si functionarea ochilor (lipsa acestei vitamine determina ruperea si inflamatia irisului, precum si aparitia leziunilor cutanate).
Zincul, pe de alta parte, are o mare importanta pentru functionarea sistemului imunitar si sexual si pentru pastrarea aspectului frumos al pielii. Daca nu exista suficient zinc in dieta, lipsa poate provoca imunodeficienta, caderea parului si probleme de fertilitate.
Cum sa alegi cu intelepciune ce consumi?
Citeste cu atentie etichetele. Pentru a obtine carne de inalta calitate cu o structura unica de fibre musculare si o maturitate extraordinara a gustului, puiul trebuie hranit cu furaje selectate corespunzator (realizate din cereale si seminte de floarea-soarelui) si sa aiba conditii speciale de crestere (de ex. in fermele familiale mici, posibilitatea de a alerga in curte, in aer liber).
Te intrebi ce parte a puiului este mai recomandata? Pieptul de pui are cele mai multe proteine (21,5 g in 100 g de carne), vitamine din grupa B (PP si B6) si potasiu, care protejeaza impotriva retentiei de apa in organism. Aripa este deosebit de bogata in fier usor absorbibil si retinol, importante pentru o vedere corecta. Pulpele (fara piele) au mult zinc si riboflavina.
Asa cum bine stii, exista numeroase retete din care poti alege, astfel incat sa te poti bucura de carnea de pui. Iar daca vrei sa mananci anumite preparate pe care nu stii sa le gatesti, nu trebuie decat sa comanzi la Food Evolution si iti vor fi livrate minisnitele cu pesmet, pui Shanghai sau multe alte preparate din carne de pui.