Ce sunt costumele populare romanesti?

0 Shares
0
0
0
Ce sunt costumele populare romanesti?

Romanii poarta costumele traditionale cu mandrie. Costumul traditional este inca purtat cu mandrie de catre locuitorii din mediul rural, acesta este un aspect unic al Romaniei. Exista de asemenea o serie de evenimente cand aproape toti romanii poarta costumele traditionale, de exemplu, pentru a sarbatori de iarna, sau mai nou de sanzaiene atunci cand femeile poarta rochii traditionale.

Nu aveti nevoie de un eveniment special pentru a purta asemenea piese vestimentare, iar pentru admirarea modei si costumul nostru traditional aveti posibilitatea de a merge la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, capitala Romania, acolo unde sunt expuse o multime de costume populare romanesti, din toate regiunile tarii.

Plasat in inima Bucurestiului, mai exact in Piata Victoriei, muzeul a fost proiectat de catre arhitectul Ghika-Budesti. Important de precizat aici este faptul ca muzeul este inspirat din interiorul monahal si isi propune sa colecteze „arta autohtona”, inclusiv costumele traditionale ale romanilor. Palatul a fost construit in 1941 cand a fost deschis pentru public un palat in decoratiuni traditionale romanesti cu flori.

Taranul roman nu se inconjura de multe lucruri, de colectare doar cateva artefacte. Cu toate acestea, exista un costum traditional. In acest muzeu, va veti simti ca acasa, deoarece cautati in acelasi timp taranul roman.

Despre costumele traditionale

Romania se poate mandri cu o mare varietate de costume traditionale. Conform unor criterii diferite, exista aproximativ 500 de costume diferite, dar cele mai mari diferente sunt intre regiunile care formeaza impreuna Romania. Exista un costum traditional pentru Transilvania, exista costume diferite in zone precum Campiile de Vest, Banatul, Tara Romaneasca, zona Dunarii de Jos si romanii care traiesc in Peninsula Balcanica.

Cu toate acestea, cu toate aceste soiuri, toate costumele au o structura care a ramas neinlantuita de-a lungul timpului si istoriei. Costumele sunt simple si, desi au croiuri diferite, tesaturile si ornamentarea diferita, costumele reprezinta poporul roman si unitatea lor culturala.

Atat barbatii, cat si femeile, au o chimisa facuta din canepa, lenjerie sau lana, legata in jurul taliei printr-o centura de tesatura. In timp ce barbatii poarta pantaloni albi, femeile au o fusta traditionala si un veston. In functie de zona, costumul traditional poate sa cuprinda si un surt stuati in fata, in timp ce alte costume cuprin doua asemenea elemente, unul in fata si unul in spate.

Costumele includ si alte accesorii precum palariile pentru barbat. Este neaparat necesar ca atunci cand este purtat costumul popular romanesc, incaltamintea sa fie reprezentata de o pereche de sandale de piele taraneasca.

Exista diferite costume pentru viata de zi cu zi si de-asemenea costume populare care pot fi purtate la evenimentele de vara. Cele festive sunt mai bogat brodate. In trecut, podoabele vestimentare erau de asemenea un semn de bogatie. Cand erau decorate cu costume, erau purtate de oameni mai modesti.

Ei bine, in incheiere ptem sa spunem ca atunci cand vizitati Romania, trebuie sa stiti ca exista o mare oportunitate de a admira costumul traditional sau chiar de a asista la moda traditionala romaneasca la Muzeul National al Taranului Roman. Puteti de-asemenea sa vizitati diferite sate din zona Maramuresului de exemplu sau din diferite alte regiuni ale tarii, in care femeile inca mai confectioneaza acasa astfel de costume populare.

0 Shares
You May Also Like
Ce este cardiomiopatie hipertrofica?

SanatateCe este cardiomiopatie hipertrofica?

Cardiomiopatie hipertrofica este o boala a muschiului cardiac caracterizata printr-o crestere a grosimii peretelui ventriculului stang (hipertrofie ventriculara…