Cand trebuie facuta o ecografie mamara?

0 Shares
0
0
0

Majoritatea femeilor au dureri la nivelul sanilor pe parcursul vietii si de foarte multe ori din temeri preconcepute, durerile sanului sunt asociate in prima faza cu un cancer la san.

In cele mai multe dintre cazuri durerile sanului nu au legatura cu cancerul ci cu schimbari hormonale.

O alta cauza a durerilor de san este perioada maternitatii cand au loc schimbari la nivel hormonal, iar sanii devin in acest caz mai sensibili.

Aparitia unor chisturi mamare pot de asemenea provoca dureri sau stari de disconfort la nivelul sanului.

Prima grija pe care trebuie sa o aiba orice femeie este un consult de specialitate. Chiar daca in tara noastra inca nu s-a implementat ideea consulturilor anuale in procent mare, educatia medicala in acest sens incearca sa aduca mereu in prim plan importanta care trebuie acordata acestui aspect.

Atentia pe care trebuie sa o aiba o femeie in ceea ce priveste corpul ei si starea sanatatii generale incepe inca din adolescenta.

In acest caz, se recomanda consultul senologic incepand cu adolescenta, prin autoexaminarea periodica si examenul clinic al sanilor efectuat de catre un medic de specialitate.

Incepand cu varsta de 20 de ani este recomandat ca o data la 2 ani fiecare femeie sa isi faca o ecografie mamara, urmand ca de la varsta de 30 de ani aceasta sa fie facuta anual.

Consultul senologic va avea drept scop depistarea unor noduli la nivelul sanului si acest lucru va preveni posibila aparitie sau dezvoltare a cancerului de san.

Este indicat ca o data pe an sa aiba loc acest consult in vederea observarii eventualelor modificari care s-ar putea sa aiba loc la nivelul sanului.

Ecografia mamara are drept scop vizualizarea sanului in detaliu. Chiar daca in urma unei examinari senologice sanul pare perfect sanatos este recomandata totusi o ecografie mamara la intervalele de timp stabilite in functie de varsta pentru a te asigura ca totul este in regula.

In cadrul unei ecografii mamare sanul poate fi vizualizat in cele mai mici detalii iar faptul ca aceasta nu prezinta niciun risc si este total lipsita de radiatii nu poate prezenta decat avantaje.

Din pacate cancerul la san este cel mai des intalnit cancer in randul femeilor si reprezinta una dintre principalele cauze de deces.

Chiar daca este simplu de detectat la timp, din pacate unele femei ajung destul de tarziu sau uneori prea tarziu.

Cancerul de san este usor de descoperit si diagnosticul se bazeaza de obicei pe trei examinari: examinarea clinica, examinarea radiologica si examinarea histopatologica.

Examinarea clinica presupune palparea sanilor in cadrul unui examen senologic urmata de ecografie mamara sau mamografie, care vor stabili cu precizie orice afectiune la nivelul sanului.

Examinarea histopatologica presupune examinarea in laborator a tesutului mamar si a tumorii in cadrul procedeului numit biopsie.

Biopsia este cea care va confirma prezenta unui cancer la san si va oferi informatiile necesare despre caracteristicile cancerului prezent.

Desi teoriile in ceea ce priveste aceste aspecte sunt cunoscute, exista inca femei care nu acorda importanta cuvenita sanatatii lor.

Tot ce trebuie sa stie o femeie despre cancerul la san se regaseste intr-o serie de studii de specialitate si indrumari ale medicilor specialisti.

Este deja arhicunoscut faptul ca descoperirea unei afectiuni la nivelul sanului in faza incipienta ajuta foarte mult in diagnosticarea si tratarea ei.

Cel mai frecvent simptom al cancerului la nivelul sanului este existenta sau aparitia unui nodul sau prezenta unei zone cu tesut ingrosat in general nedureroasa.

Prezenta durerii poate sa aiba loc in cazul unor tumori moi si rotunjite.

Sfatul medicilor de specialitate este ca intotdeauna sa se acorde atentie oricarui tip de modificare aparuta la nivelul sanilor si controalele recomandate in functie de varsta.

Controlul de rutina poate aduce un diagnostic precoce si bineinteles scuteste de o serie de neplaceri.

Stilul de viata sanatos atat in ceea ce priveste alimentatia cat si mentinerea corpului intr-o stare activa, trebuie imbinate cu consultul de rutina care nu ar trebui sa lipseasca sau sa fie facut in cazuri extreme.

Mentinerea starii de sanatate a intregului organism trebuie sa aiba loc in primul rand la nivel mental, pentru a putea deveni lucruri efectuate cu regularitate.

Multe femei trateaza inca cu superficialitate acest lucru fapt pentru care exista situatii cand afectiunile la nivelul sanului sunt descoperite destul de tarziu.

Nu astepta o ocazie pentru un o programare, primul pas pentru o ecografie mamara Cluj este la indemana ta. Traieste frumos si ai grija de sanatatea ta!

0 Shares
You May Also Like
Ce este cardiomiopatie hipertrofica?

SanatateCe este cardiomiopatie hipertrofica?

Cardiomiopatie hipertrofica este o boala a muschiului cardiac caracterizata printr-o crestere a grosimii peretelui ventriculului stang (hipertrofie ventriculara…
Ce sunt căștile antifonice

SanatateCe sunt căștile antifonice?

Când vine vorba de protecţia auzului în medii zgomotoase, căştile antifonice reprezintă o soluție eficientă şi totodată accesibilă.…