Ecografia sânului – pentru sănătatea sânilor tăi

0 Shares
0
0
0

Ecografia poate fi utilizată ca instrument pentru diagnosticarea bolilor, monitorizarea stării fătului și ca instrument în timpul intervenției chirurgicale sau a anumitor proceduri, cum ar fi prelevarea de probe de țesut (biopsie). 

Tehnologia cu ultrasunete este sigură, mai ales pentru femeile însărcinate, deoarece nu emite radiații. La clinica Medimages poți solicita de asemenea, ecografie sân Cluj.

Ce este o mamografie?

Mamografia este un test de screening, o examinare cu raze X a sânului. Este utilizată pentru a detecta și diagnostica bolile mamare la femeile care au probleme cu sânii, cum ar fi noduli, durere, scurgeri mamelonare, la fel ca și în cazul femeilor care nu au probleme de sân. 

Procedura permite detectarea cancerului de sân, a tumorilor benigne și a chisturilor, înainte ca acestea să fie detectate prin palpare (atingere). Dacă se suspectează cancer, țesutul va fi îndepărtat pentru o biopsie. Acest lucru se face prin aspirarea cu acul sau printr-o biopsie chirurgicală deschisă pentru a o examina la microscop și a determina dacă este cancer.

Mamografia este utilizată de mulți ani, iar în ultimii 15 ani, progresele tehnice au îmbunătățit semnificativ atât tehnica, cât și citirea rezultatelor. Cu echipamentele specializate utilizate pentru radiografiile sânului, se efectuează scanări de înaltă calitate, dar cu doze mici.

Radiografia este realizată prin utilizarea razelor invizibile de radiații externe de energie electromagnetică pentru a obține imagini ale corpului, organelor și altor structuri interne, în scopuri de diagnostic. 

Razele X trec prin corp pe plăci special tratate (asemănătoare cu filmul) și se face o imagine negativă (cu cât structura este mai densă, cu atât mai albă apare pe film). Razele X standard sunt efectuate din mai multe motive, inclusiv pentru diagnosticarea tumorilor sau a leziunilor osoase.

Dezvoltarea mamografiei digitale îmbunătățește calitatea imaginii obținute a sânului, iar imaginile digitale pot fi îmbunătățite cu un computer, stocate și trimise electronic, atunci când este nevoie de acces la distanță la mamografie. 

Folosind sisteme de citire pe computer, mamografia digitală este analizată pentru a vedea sigiliile, calcificările sau zonele cu densitate anormală, care pot indica prezența cancerului. Imaginile sunt evidențiate de sistem pentru o analiză suplimentară de către radiolog.

Ecografia sânului – pentru sănătatea sânilor tăi

Tipuri de mamografii

Mamografie de screening. Radiografia utilizată pentru diagnosticarea precoce a cancerului de sân și pentru detectarea modificărilor mamare la femeile care nu au simptome, modificări vizibile și semne sau simptome ale cancerului de sân. 

De obicei examinează cele două glande mamare în două proiecții. Cu acest tip de mamografie, este posibil să se detecteze o tumoare care nu poate fi simțită.

Mamografie diagnostic. Este radiografia mamară la femeile care prezintă simptome și manifestări ale glandelor mamare. Este utilizată pentru a diagnostica modificări neobișnuite la nivelul sânului, cum ar fi un nodul, durere, îngroșare și roșeață a pielii, secreția mamelonului sau o modificare a dimensiunii sau formei sânului. 

Este, de asemenea, utilizată pentru a evalua anomaliile detectate prin screeningul mamografiei. Dispozitivul medical de bază, este potrivit pentru tratamentul modificărilor mamare, indiferent de vârsta femeii. 

Mamografia poate fi utilizată pentru screening sau diagnostic. Poate fi folosită și pentru a evalua durerea toracică, atunci când examinarea fizică și istoricul medical nu sunt clare.

0 Shares
You May Also Like
Ce este cardiomiopatie hipertrofica?

SanatateCe este cardiomiopatie hipertrofica?

Cardiomiopatie hipertrofica este o boala a muschiului cardiac caracterizata printr-o crestere a grosimii peretelui ventriculului stang (hipertrofie ventriculara…
Ce sunt căștile antifonice

SanatateCe sunt căștile antifonice?

Când vine vorba de protecţia auzului în medii zgomotoase, căştile antifonice reprezintă o soluție eficientă şi totodată accesibilă.…